Издвајамо Србија

ПАКАО У ВРШЦУ, ИМА МРТВИХ: Незапамћено невреме разара села, стигла Жандармерија из Београда

ВРШАЦ – Због обилних падавина које су у поподневним сатима захватиле околину Вршца, поплављено је више десетина кућа у местима Уљма и Шушаре, као и локални пут између ова два места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна жена страдала је од последица невремена које је поподне задесило Вршац и околину, рекла је Тањугу начелница службе Хитне помоћи у Вршцу др Викторија Нистор Оморан.

Према њеним речима, тренутно је ситуација под контролом и нема повређених, а Хитна помоћ, Жандармерија и Црвени крст су на терену.

Ситуација у местима Уљма и Шушаре, у којима је услед обилних падавина поплављено више десетина кућа је стабилна, а припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 42 особе, изјавио је вечерас заменик начелника Управе за ватрогасно – спасилачке јединице Драган Дончевски.

„После данашње бујичне поплаве ситуација у Уљми и Шушару је мирна, а вода се полако повлачи. Евакуисане су 42 особе, а становништву су обезбеђени исхрана и смештај“, рекао је Дончевски.

На терену су, како је навео, припадници Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије и полиције опште надлежности, који ће наставити да пружају помоћ угроженом становништву и да прате ситуацију.

Ватрогасно спасилачке јединице су евакуисале око 40 грађана Уљме, тренутна ситуација после те бујичне поплаве је стабилна, тренутно нема угрожених лица, вода се повлачи мислим да је оно најгоре завршено.

– Вероватно имате информацију да је настрадала једна женска особа, а истрага ће утврдити зашто се то десило. Оно што је најважније јесте да је ситуација је стабилна – каже Драган Дончевски, начелник Управе ватрогасно-спасилачке јединице сектора за ванредне ситуације, преноси портал Јужни Банат.

– Десило се да је за кратко време пало негде 100л кише, па се одједном вода сјурила са свих страна, прича становник Уљме и додаје:

-Набујала је према нама и поплавила све.Вода нам је била до колена, а после и до појаса нам је стигла али смо се некако извукли, побегли код комшије на терасу и ту смо седели док није дошла спасилачка екипа по нас.

На терену су и сви чланови Штаба за ванредне ситуације града Вршца, који помажу у збрињавању евакуисаних.

– Тренутно се збрињавају сви људи којима су поплављене куће. Највећи део њих је већ евакуисан . Вода се полако повлачи, ситуација је тренутно стабилна и ради се на збрињавању људи који не могу да се врате у своја домаћинства.

Најугоженије категорије су тренутно деца и стара и немоћна лица и за њих ће бити обезбеђен смештај. Ради се на отпушавању канала и пробијању рупа како би вода што пре отицала из села – каже градоначелница Вршца која је на челу штаба за ванредне ситуације Драгана Митровић.

У селу тренутно нема струје , јер је поплављена трафо станица, али се ради и на отклањању и санирању и овог проблема како би село што пре добило струју.

Ово су бројеви на који могу грађани да се јаве ако им је потребна било каква помоћ или информација: 013800507 и 0608070120

Киша је почела да пада током поподнева и за само десетак минута створили су се потоци на улицама, а вода је продрла у већину домаћинстава у месту Уљма.

На терену се налазе припадници ватрогасно-спасилачке јединице Вршац, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић упутио је припаднике Жандармерије у поплављена места, како би у најкраћем року пружили помоћ угроженом становништву, саопштено је из МУП-а.

На терену су и ватрогасно-спасилачке јединице из Београда, а у помоћ су притекли и мештани са тракторима.

Надлежни се надају да ће до вечерас сви угрожени бити евакуисани, а за оне чија су домаћинства поплављена биће обезбеђен смештај у Вршцу и Белој Цркви.

Општински штаб за ванредне ситуације у Вршцу заказао је ванредну седницу.
Очекује се смиривање ситуације, будући да за наредне сате није најављена киша, а вода је почела да се повлачи.

На терену се већ налазе припадници ватрогасно-спасилачке јединице Вршац, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић упутио је припаднике Жандармерије у поплављена места, како би у најкраћем року пружили помоћ угроженом становништву, саопштено је из МУП-а.

Портал Јужни Банат наводи да је током десетоминутног пљуска пало чак 100 литара кисе по метру квадратном. Једна старица од 87 година је изгубила живот, јер није могла да изађе из поплављене куће.

На друштвеним мрежама се наводи непроверена вест да су у овој несрећи страдале још једна старија жена и један старији човек.

Тренутно се прибавља се неопходна помоћ и организује смештај становништва које не може да се врати у поплављена домаћинства.

 

Извор: Курир.рс/Танјуг/јузжнибанат.рс