Издвајамо Србија

ПОЧЕЛО ПРИМЕЊИВАЊЕ НОВОГ ЗАКОНА: Супруга га пријавила за насиље, аутоматски избачен из стана!

У Србији је данас почела примена хитних мера које полиција може да примени према насилнику.

Loading...

Прва мера удаљења насилника из куће до 30 дана, изречена је данас у Панчеву, када је и почела примена Закона о спречавању насиља у породици, сазнаје Тањуг.

Наиме, полицајац је најпре изрекао хитну меру удаљења насилника из стана до 48 сати, а њу је на предлог тужиоца Основни суд у Панчеву продужио на 30 дана.

У питању је случај у којем је жена пријавила супруга насилника.

Још један случај насиља у породици данас је пријављен у Крагујевцу, али је насилник приликом привођења успео да се отргне полицији и побегне па је за њим расписана потрага.

У изјави за Тањуг пре неколико дана, Горјана Мирчић Чалуковић из Министарства правде, која је и члан радне групе за израду Закона, објашњава нову процедуру и законска решења која, како је указала, имају за циљ да превентивно утичу да до извршења кривичног дела уопште не дође.

Тако ће полиција, након пријаве насиља, ако процени да има ризика од понављања дела, моћи насилника да задржи до осам сати у полицијској станици и у том року је дужна да прикупи обавештења и податке о насилнику, као и да обави разговор да њим и жртвом, указала је Мирчић Чалуковић.

Уколико процени да има основа за ескалацију ризика, полиција може да насилнику изрекне меру према којој у наредних 48 сати не може да се врати кући, нити да приђе жртви.

Након тога, полиција мора све доказе да достави јавном тужиоцу који има рок од 24 сата да одлучи да ли ће да стави предлог суду за продужење мере удаљења до 30 дана, а суд има исти рок од 24 сата да о том предлогу донесе одлуку.

Уколико насилник прекрши изречену судску забрану – учиниће прекршај, па ће му прекршајни суд у хитном поступку изрећи казну затвора до 60 дана, напоменула је Мирчић Чалуковић.

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
loading...