Издвајамо Свет

ПРОЦУРЕЛО: Руси оборили елитни амерички дрон изнад сиријских вода…

Извори руских и арапских медија су известили да су руске противавионске ракете нациљале амерички извиђачки авион изнад источног Средоземног мора, али ни један званични извор није још увек то потврдио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После обарања сиријског борбеног авиона од стране америчке војске, ствари су почеле да се заоштравају, нарочито после руских претњи да ће обарати америчке авионе изнад Сирије.

Активисти друштвених медија у лучком граду Тартус су известили да су руске противавионске ракете покренуле паљбу на амерички шпијунски авион на Средоземном мору у четвртак.

Како су руске ракетне јединице покренуле противваздушну операцију, непотврђени извештаји наводе да су руске ракете нациљале елитни дрон америчке војске РQ 4 Глобал Хаwк.

Мирнов’вестиyех даилy је известио да су САД можда планирале да прикупе информације о руском противавионском систему у луци Тартус и Хумеимим бази користећи дрон РQ 4 Глобал Хаwк, што је скуп план за шпијунажу.

Они су додали да је врло чудно што се проширила вест о нестанку сличног дрона над Калифорнијом у четвртак ујутру. Нико не уме да објасни шта се догађа.

НАТО-ов борбени авион Ф-16 је покушао да приђе авиону руског министра одбране изнад неутралних вода Балтичког мора у среду.

Према речима новинара који су били укрцани, авион је одвраћен руским Су-27 који је пратио авион министра.

Руски авион је био на путу до Каљининграда, западне руске енклаве између Пољске и Литваније на Балтичком мору, где је министар одбране Сергеј Шојгу имао заказане разговоре са званичницима одбране о безбедносним питањима, преноси РТ.

Док је један авион НАТОа покушавао да приђе руском авиону, руски борбени авион Су-27 му је стао на пут и нагнуо своја крила, показујући своје оружје, преносе новинари РИА Новости и ТАСС-а који су били укрцани. Ф-16 је затим одлетео.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да нема информације о овом инциденту.

“Вероватно је боље питати Министарство одбране,“ рекао је Песков у одговору на питање новинара.

У понедељак је амерички шпијунски авион РЦ-135, који је летео ка руској граници, направио “провокативни заокрет“ ка Балтичкој флоти Су-27, која је намењена за мисију пресретања.

Сусрети руских и америчких војних авиона над водама Балтичког мора очигледно постају све чешћи у последње време. Руски борбени авион је пресрео малу групу америчких војних авиона, укључујући и војни авион за пуњење Боеинг КЦ-135 Стратотанкер, два бомбардера Б-1 и један Б-52, 10. јуна током годишњег тренинга БАЛТОПС-а (Балтичких операција).

Почетком јуна, руска војска је пресрела још једног Б-52 бомбардера на истом том подручју, и испратио га је Су-27 борац далеко од руске територије.

 

Извор: Wебтрибуне.рс