Издвајамо

ПУТИН: Ако НАТО жели добре односе са Русијом, зашто повећава војни буџет? Против кога би НАТО да ратује?

Путин је објаснио зашто Русија и Европа нису још почеле заједничку борбу против тероризма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је планове НАТО-а да повећа војни буџет.

Путин је изјавио: „На самиту НАТО-а било је речи о томе да НАТО жели да гради добре односе са Русијом. А зашто онда повећава војне издатке? Против кога планира да ратује? То су неке унутрашње противречности”. Руски председник је то изјавио у интервјуу за Figaro, преноси „Взгляд”.

„За нас је ширење НАТО-а знак да наши партнери у Европи и у САД спроводе кратковиду политику, они не гледају корак унапред, нису навикли на то, та навика се изгубила код наших западних партнера”, рекао је руски председник.

Путин је подсетио да су после распада СССР-а САД и Европа обећавали да не намеравају да шире НАТО, већ се говорило о могућности оснивања заједничког новог система безбедности. А на крају су САД напустиле Споразум о противракетној одбрани и изградњи елемената ПРО у Европи.

„Можда свега овог не би ни било, али то се догодило, ово није играни филм који можемо да премотамо уназад”, рекао је Путин.

Према његовим речима, добро је познато да је војни буџет САД већи од „буџета свих земаља света заједно”. Путин се зато не чуди што нова америчка администрација жели „део овог терета да пребаци” на друге земље НАТО-а.

Руски председник је истакао да „у ствари то није наша брига”, Москву то „не брине много”.  НАТО може сам да се договори „ко и за шта колико треба да плати”, док Русија поуздано и гледајући у будућност обезбеђује своју одбрамбену моћ, рекао је председник.

„Ми смо сигурни у себе”. рекао је Путин.

Новинар га је питао зашто Русија и Европа досад нису почеле заједничку борбу против тероризма.

„Питајте Европу”, одговорио је Путин, истакавши да Русија одавно изражава спремност на такву сарадњу, али је „то веома сложен процес”.

Путин је подсетио да је о овом питању разговарао са бившим председником Француске Франсоа Оландом после терористичког напада у Паризу. Тада је према обалама Сирије кренуо француски носач авиона „Шарл де Гол”, а Оланд је посетио Русију где је са Путином разговарао о „конкретним потезима”.

„Затим је Франсоа отишао у Вашингтон и готово, Шарл де Гол се окренуо и отишао негде према Суецком каналу. И реална сарадња са Француском је прекинута пре него што је и почела”, објаснио је Путин.

 

Извор: Руска реч