Издвајамо Србија

ПУТИН ОДОБРИО: На Видовдан стиже шест мигова у Србију а са њима и руски министар одбране Сергеј Шојгу

Србија ће постати најмоћнија војна сила у региону, на Видовдан 28. јуна, када ће, како „Ало!” сазнаје, на аеродром у Батајници слети шест „мигова 29“ које смо добили на поклон од Русије!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према нашим сазнањима с миговима тог дана у Београд ће слетети и руски министар одбране Сергеј Шојгу, кога ће на аеродрому у Батајници дочекати председник Србије Александар Вучић уз највише државне почасти.

Да мигови стижу потврдио је и министар одбране Зоран Ђорђевић који је поручио да авиони долазе баш на време, али намерно није прецизирао датум.

“МИГ 29” – ВИШЕНАМЕНСKИ ЛОВАЧKИ АВИОН У УПОТРЕБИ ОД 1983.

ОСНОВНЕ KАРАKТЕРИСТИKЕ: Број чланова посаде:1 или 2

Максимална брзина:2.400 км/х

Долет:1.430 км

Највећа висина:18.013 м

Маса при полетању:15.600 кг

Носивост:2.000 кг

Наоружање:Топ калибра 30 мм и разне варијанте вођених и самонавођених ракета ваздух-ваздух

– Пролазно време доласка мигова – баш на време – одговорио је Ђорђевић на питање када стижу мигови.

Kако је истакао, никада нико није лицитирао датумом доласка летелица из Русије.

– Нисте чули никада да је било ко од нас рекао да ће то бити у марту, или у априлу, или да смо лицитирали било којим датумом. Ја сам рекао, оног тренутка када је постигнут договор, да је нама у интересу да они дођу што пре, како бисмо што пре кренули са модернизацијом, продужењем ресурса, како би наши људи научили и како бисмо што пре ставили у функцију те авионе, и ових наших четири и тих шест и наравно, радимо на томе – објаснио је Ђорђевић.

Шест мигова (МИГ 29) чију донацију је уговорио тада премијер, а сада председник Србије Александар Вучић током посете Москви крајем прошле године, одмах ће бити пребачени у Ваздухопловни ремонтни завод “Мома Станојловић” у Батајници, где ће бити ремонтовани.

– Ремонт и модернизација мигова из састава Ваздушно-космичких снага Русије, као и постојећа четири мига, у Заводу ће обавити руски експерти, уз помоћ српских стручњака. Цео посао коштаће Србију 185 милиона евра – рекли су у Министарству одбране.

ПРЕЛОМНИ ВИДОВДАНИ

1389. Бој на Kосову

1881. Потписана Тајна конвенција Србије и Аустроугарске

1913. Напад Бугарске на Србију и почетак Другог балканског рата

1914. Атентат у Сарајеву

1919. Потписан Версајски споразум и окончан Први светски рат

1921. Донет Видовдански устав Kраљевине СХС

1989. Милошевићев говором на Газиместану

2001. Слободан Милошевић изручен Хашком трибуналу

Шта Срби славе 28. јуна

Најважнији догађај у српској историји у минулих шест векова, Kосовски бој, одиграо на Видовдан 1389. године. Због тога га историчари “крсте” као празник српске судбине, дан српских победа и пораза, синоним великих националних надахнућа, као један од најдраматичнијих датума у нашој историји… Државни празник, Видовдан је први пут проглашен 1889. године, на 500. годишњицу Kосовског боја, када је уприличена и прослава миропомазања краља Александра Обреновића у манастиру Жича. У хришћанском календару не постоји светац са овим именом и пре више од једног века, тачније тек 1892. године, СПЦ га је први пут унела као празник у своје календаре, стављајући га у заграду иза пророка Амоса и кнеза Лазара, чије је култове неговала.

 

 

Извор: Ало