Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАПАЊИО САД: Нудимо азил директору ФБИ-а Џејмсу Комију, спремни смо да … (ВИДЕО)

Председник Путин је спреман да понуди политички азил бившем директору ФБИ Џејмсу Комију, рекавши да да је он активиста за људска права а не шеф обавештајне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин каже да се он не разликује од бившег обавештајца и узбуњивача Едварда Сноудена.

“Ми смо спремни да Комију понудимо азил. Он треба да буде свестан тога,“ рекао је Путин.

“Коми је изненада рекао да је снимио разговор са Трампом, а затим је траку предао медијима, што је чудно,“ рекао је Путин током његове годишње Q&А седнице у четвртак, уз напомену да је ово цурење ставило Комија у рањиву позицију.

“Каква је онда разлика између њега и Едварда Сноудена? У том случају, он није директор тајне службе већ активиста за људска права”, рекао је Путин.

“У сваком случају, ако ово покрене неку врсту његовог прогона, ми смо спремни да му понудимо азил у Русији. Он треба да буде свестан тога,“ додао је он.

“Нема доказа да се Русија мешала у америчке изборе“

Путин је прокоментарисао конгресно сведочење које је дао бивши директор ФБИ-а Џејмс Коми, који је оптужио Русију да се мешала у америчке изборе.

“Прва ствар која је привукла моју пажњу је то да је бивши директор ФБИ-а рекао да верује да се Русија мешала у изборни процес у САД, али у исто време није пружио никакве доказе за то,“ рекао је он.

Председник је истакао да, према Комијевим речима, није било мешања Русије у пребројавање гласова током прошлогодишњих избора, рекавши: “Па, хвала Богу, барем то, то је довољно добро.“

Председник је рекао да руски утицај на америчко размишљање није био ништа већи него онај који има Америка, која спонзорише невладине организације широм света с циљем да утиче на земље у којима оне раде.

“Узмите глобус, завртите га и уперите прстом у било које место, ту сигурно постоје амерички интереси и мешање,“ рекао је он публици. “Ја то знам из разговора са скоро сваким националним лидером. Они једноставно не желе да покваре односе са Американцима.“

“Руси не виде Америку као непријатеља“

Путин је прешао на наводе да Русија не види САД као непријатеља, јер су ове две земље биле савезници у Другом светском рату.

Он је такође поновио свој став да је растућа русофобија у САД узрокована појачаним унутарполитичким трвењима у тој земљи.

“Русофобија која се тренутно развија у САД – можемо да је видимо и верујемо да је то исход спиралне домаће борбе за власт.“

Председник је рекао да Русија има “много пријатеља“ у САД, иако је “медијска хистерија“ узела свој данак у билатералним односима. Генерално, Москва верује да ће се односи САД-а и Русије вратити у нормалу.

Путин је такође рекао да је Москва одлучна да се поново ангажује са Вашингтоном на неколико хитних међународних питања, укључујући и неширење нуклеарног наоружања, контролу наоружања, борбу против сиромаштва и климатске промене. Он је нагласио да политичке препирке између светских сила неће помоћи у том погледу.

Он је поменуо ирански нуклеарни споразум из 2015. године као “позитиван пример наше сарадње“ са Вашингтоном.

“То значи да можемо да преговарамо и радимо заједно. Сиријски проблем, проблем на Блиском истоку – свима је очигледно да се ништа неће постићи без нашег конструктивног дијалога,“ рекао је Путин.

 

Извор: Wебтрибуне.рс