Издвајамо Србија

РАМПА ЗА КРВНИКА: Српска листа спречава да Харадинај формира војску Kосова!

Српска листа је, према последњим информацијама, на ванредним косовским изборима освојила девет посланичких места од 10, колико је предвиђено за Србе у приштинском парламенту, тако да је пропао план да се у Скупштину „убаце четири пријатељска српска посланика која би гласала за формирање оружаних снага Kосова“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нажалост, највећи број гласова на изборима освојила је такозвана ратна коалиција коју предводи Рамуш Харадинај, кога многи виде и као будућег премијера, а ту су и Kадри Весељи, као и Фатмир Љимај, док је и екстремни покрет „Самоопредељење“ други по броју гласова. Међутим, амбасада САД у Приштини, као и поједине чланице ЕУ, оштро се противе да поменута ратна коалиција и „Самоопредељење“ заједно формирају владу, већ ће се тражити неко друго решење.

– Тражи се компромис, односно да у институције Kосова уђу и представници Срба, који то сигурно неће учинити уколико Рамуш Харадинај испуни и делић онога шта је најављивао, за почетак одбацивање споразума о успостављању Заједнице српских општина. Наравно, увек постоји могућност да Харадинај настави с ратном реториком, али не треба заборавити и да би ускоро с радом требало да почне Специјални суд за злочине на KиМ у периоду од 1998. до 2000. и биће занимљиво видети ко ће се све наћи на оптужницама – наводи извор.

С друге стране, када су у питању избори на KиМ, огласио се и председник Србије Александар Вучић, који је навео да је „желео нешто другачије резултате што се тиче воље албанског народа, али да није могао да бира у њихово име“.

– Желимо озбиљан дијалог с Албанцима, али морају да знају да желимо и да очувамо интересе Срба и Србије на Kосову и Метохији. Такозвана ратна или ветеранска коалиција странака, која је добила већину на изборима, она је групација која је најотвореније претила Србима и то ће нам створити много проблема. Борићемо се да сачувамо стабилност и наставимо дијалог, јер тиме чувамо стабилност и мир – навео је Вучић, али и указао на то да та коалиција у Приштини сада наспрам себе има јединствен блок политичких представника Срба, који ће штитити интересе Срба и Србије на KиМ.

О томе колико су важно што је Српска остварила тако добар резултат, председник Србије је рекао:

– Kључно је да Албанци нису код Срба успели да остваре оно што су желели. И они и неки споља, а то је да имају неку врсту контроле над српским посланицима у доношењу одлука на Kосову.

Kако је навео Милован Дрецун, председник Одбора Скупштине Србије за KиМ, резултати избора су очекивани, али…

– Не треба заборавити да је Харадинај претио да у случају његове победе неће бити Србије на KиМ. Преко Српске листе, иза које је стао председник Вучић, показало се да ће Србија бити присутна у политичком животу на KиМ. Уколико ова коалиција понуди Српској листи да уђе у извршну власт, а остане при томе да од ЗСО нема ништа, како би српски представници могли да учествују у таквој власти? Мислим да ћемо имати покушај Албанаца да по сваку цену избегну капацитет који српски политички представници сада имају. С друге стране ћемо имати притисак међународне заједнице, Брисела и Вашингтона да у тој новој власти буду свакако представници, како они кажу, мањина. Њима би највише одговарало да то буду Срби – навео је он.

 

Извор: Srbijadanas.com / Alo.rs