Издвајамо Србија

Ромског дечака тукли због заставе, а реакција његових другара из разреда је НАЈБОЉИ ПРИМЕР ХРАБРОСТИ У СРБИЈИ

Застава Србије (фото:ЈуТјуб)

Син је дошао кући и није нам рекао шта се догодило, његова прича била је да се огребао о грану. Ваљда је мислио да је он нешто погрешио и да ћемо бити љути на њега, све док нам полиција није закуцала на врата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако прича за „Блиц“ Ранко В., отац дечака којег су претукли вршњаци у паркићу на Вождовцу јер је махао српском заставицом.

Претучени дечак Д. В. (15) и два дана након инцидента преплашен је и збуњен.

Родитељи, и сами затечени инцидентом, испрва нису желели да причају за медије из страха да не испровоцирају нове нападе.

Дечак због последица тортуре школских напасника време проводи код куће, али је, како причају родитељи, и даље у страху од напада.

– Мој син је сувише добро дете и никада није урадио ништа лоше што би довело до овакве ситуације – прича његов отац за „Блиц“.

Његовог сина, иначе ученика седмог разреда ОШ „Карађорђе“ на Вождовцу, у понедељак су претукла тројица осмака из исте школе јер је махао српском заставицом која је остала на том месту након утакмице Србија – Велс која је одиграна у недељу.

Њему су дечаци насилници поцепали усну и поломили један зуб, а јуче је био и на снимању главе, али је, на срећу, све у реду.

Упркос инциденту, родитељи су спремни да дете настави да живи нормалним животом као и пре напада па се спрема за екскурзију.

Отац дечака истиче да ће тинејџер од септембра нормално наставити да похађа ову основну школу, иако се то доводило у питање у разговору са директором школе.

Разредна истиче да је он дете које у овој школи воле сви – од наставника до ђака.

– У тренутку када су кренули на њега и рекли му да „нема право да носи српску заставу јер је Ром и напали га, догодило се то да су њему у помоћ притрчали многи његови другари из одељења. Парк је био пун деце, а њега у одељењу воле јер је заправо јако фино и питомо дете – прича дечакова разредна Владанка Јакшић.

Иако можда повреде нису толико страшне физичке ипак, додаје Владанка, оно је што њега уздрмало јесте и ситуација коју још не разуме.

Његови родитељи и родитељи тројице осмака који су га напали разговарали су са директором школе. Како смо сазнали, неки су били изненађени понашањем своје деце, а неки – нису. Незванично, ова тројица насилника су и ђаци са мањим оценама из владања и досад нису били примерени ђаци.

Заштитник грађана ће спровести контролу и поступити по притужби поводом насиља, а у школи је раније речено и да је полиција обавила увиђај.

– Иако се инцидент десио ван школског дворишта, ОШ „Карађорђе“ школа је одмах предузела кораке из домена васпитног рада. У школи је након обављеног разговора са ученицима прво обављен разговор са припадницима ПУ Вождовац, затим је одржан састанак Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања – пише у саопштењу Министарства просвете. Насиље над дечаком осудио је и министар просвете Младен Шарчевић.

Психолог: „Тукли су га јер је Ром“

– Дечак је држао српску заставу и осећао се као неко ко навија за ову државу и грађанин Србије, због чега су га они напали – прича школски психолог Марина Бунчић.

Како каже, овај случај је оличење чисте дискриминације.

– То је страшно јер чињеница је да се не би тако понашали према некоме ко није Ром. Дискриминација Роме прати како у школи тако и свуда. Ради се о деци која нису толерантна на разлике, али то не потиче само из породице. Дискриминација се пројектује на све области живота и ми нисмо високотолерантно друштво као што мислимо – додаје Бунчић.

Како каже, не верује ни да се дечак од почетка осећао као једнак свима и да је чак и само вређање оно што може да уплаши ову мањину.

– Због тога су они плашљиви и често иду у групицама како би се осећали сигурније и безбедније. Многи не настављају даље школовање, баш из разлога што се осећају угрожено, уколико би били једини у одељењу. Замислите колико ромске деце се престравило само зато што су чули да се овако нешто догодило – прича психолог.

 

Извор: Блиц.рс