Издвајамо Србија

РУСИ УДАРИЛИ РАМПУ ХРВАТИМА: Нема продаје Фрикома и Дијаманта

Руска Сбербанка је Привредном суду у Београду и Привредном суду у Зрењанину поднела захтев за забрану располагања имовином „Фрикома“ и „Дијаманта“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да привремени управник „Агрокора“ Анте Рамљак има забрану „отуђења и оптерећења“ ових компанија, пише „Политика“.

Другим речима, наводи лист, руска Сбербанка онемогућила је хрватској држави да приликом узимања новог кредита као залог стави ове две српске фирме.

„Рамљак не само да неће моћи, без српске државе и руске банке, да заложи ове две компаније као колатерал за кровни кредит „Агрокора“, већ неће моћи самостално ни да одлучује о њиховој продаји“, наводи београдски лист.

Како сазнаје лист од извора упућених у преговоре, Привредни суд у Београду је, на предлог руске Сбербанке, 7. јуна донео решење за одређивање привремене мере обезбеђења.

Овим документом надлежни суд забрањује хрватској компанији „Ледо“, која послује у оквиру „Агрокора“, отуђење и оптерећење 100 одсто удела у компанији „Фриком“.

Сбербанка је на овај начин осигурала да ће им хрватски концерн вратити кредит у износу од 100 милиона евра, уз камату од 1,32 милиона евра.

„Ледо“ је био солидарни дужник за овај зајам, а уговор о кредиту потписан је 21. фебруара ове године. Дакле, пре него што је ступио на снагу, „лекс Агрокор“. Агенција за привредне регистре јуче је већ уписала ову меру привременог оптерећења, пише лист.

 

Извор: Политика.рс