Издвајамо Свет

СЕРГЕЈ ЖЕЛЕЗЊАK – ПОСЛАНИK РУСKЕ ДУМЕ: На Балкану избија Трећи светски рат!

Следеће године обележићемо 100 година од краја Првог светског рата, а да би „неки нови сарајевски атентат” могао поново да запали не само Балкан него и целу планету, упозорио је јуче из Београда Сергеј Железњак, посланик у Думи и функционер владајуће Јединствене Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Задатак је свих одговорних политичара да не покрећу напетости у региону и да се одржава мир, јер су, изгледа, многи заборавили да је управо на овим просторима почео и Први светски рат. Заборавили су и како је дошло и до Другог светског рата. Евентуални конфликт на Балкану могао би да се прошири на цео свет и нико не би био поштеђен, захваљујући модерним технологијама ратовања. Због тога је веома битно да на Балкану буде мир и да се подржава политика мира, помирења, толеранције и етничке и националне разноликости – навео је Железњак на конференцији “Нова међународна реалност – Изазови и перспективе” у Скупштини града Београда.

Железњак је и навео да увођење балканских држава у НАТО само на основу консензуса међу елитама, али не и подршке грађана, води те земље у поделе, као и да Русија има за Балкан 2план Б-4”, који се односи на војну неутралност земаља.

Петрич: Србија је центар западног Балкана

На конференцији је учествовао и Волфганг Петрич, некадашњи аустријски дипломата, који је рекао да је Србија центар западног Балкана и мотор који је потребан за развој сарадње.

– Деведесетих је ЕУ или тада Европска комисија покушавала да извезе одређен сет вредности, правила, прописа који би могли да помогну земљама бивше Југославије да поново изграде друштва и државе земље која се распала. Сада, након много година, треба да се вратимо на ситуацију у којој је Европа идеја једнаких држава у унији и да то буде наш циљ – рекао је Петрич.

– Видели смо у Црној Гори да народ није добио прилику да се на референдуму изјасни да ли жели у НАТО. Што се тиче Македоније, нисам уопште сигуран да ту постоји конзенсус о уласку у Алијансу, док је Србија прави пример војне неутралности и у много чему острво безбедности и пример за многе балканске земље како се може обнављати после трагичних догађаја. То мора да се подржава и било која сарадња не сме да крши вишевековне традиције, већ да их користи. У савременом свету нема много суверених држава, чињеница да Србија успева да одржи сувереност говори колико је одмерена и паметна политика која се води – навео је Железњак, а онда и додао да што се тиче „Европске уније, онда би требало да служи својим грађанима, а не интересима САД”.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је Железњак поруком “да би Балкан могао да запали свет“ јасно поручио Западу да је Русија спремна да брани своје интересе на овом подручију.

Ђурић: Да се повежемо и са Западом и са Истоком

Марко Ђурић, директор Kанцеларије за KиМ, истакао је да крилатица на Балкану треба да буде „Балкан Балканцима”.

– Да се разумемо одмах, то не значи изолационизам, већ повезивање са Западом и Истоком у корист грађана – навео је Ђурић. Он је говорећи на панелу конференције у организацији Фондације „Београдски стратешки дијалог” рекао да ниједна земља није у могућности да своје стратешке проблеме решава сама, без интензивне сарадње са другима. Ђурић сматра да треба учинити све да се подржи иницијатива коју је пред лидере региона изнео председник Србије Александар Вучић, да се између држава Балкана уклоне све економске баријере – навео је Ђурић и додао да се „Србија борећи се за сопствену територију и целовитост бори за принципе које се односе на све друге земље света, јер свака држава има неку тачку која би могла да доживи сличну судбину као Kосово и Метохија”.

– Ово је само порука Западу да је Москва и те како заинтересована за Балкан и да ће бранити своје интересе. Тренутна ситуација је таква да би било који сукоб, било где на свету, могао све да одведе у неки глобални рат, не само на Балкану, а срећом, тренутно наш регион није превише турбулентан. С друге стране, за нас је и добро да се велике силе интересују за нас, да кажем „да се сукобљавају због Србије”, али на нама је да наставимо с политиком седења на две столице, чак и више, ако је то потребно да се заштите национални интереси – наводи Анђелковић.

 

Извор: Ало – В. Несторовић