Издвајамо Србија

ШИПТАРИ У ШОКУ – СТОЛТЕНБЕРГ: Нема формирања војске Kосова без ПРИСТАНKА СРБА!

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Састанак министара одбране земаља чланица НАТО алијансе почео је данас у Бриселу, а „Блиц“ је искористио прилику да разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако видите српску политику неутралности? Сматрате ли да је такав модел одржив у данашњем свету и констелацији снага, нарочито када је Србија практично окужена НАТО чланицама?

То је на Србији да одлучи. Нато апсолутно поштује неутралност Србије. Сматрамо да је изузетно важно да свака земља има право да одабере свој пут, и одлучи хоће ли постати део НАТО или не. Србија то не жели, и ми то поштујемо. То је право сваке суверене и независне земље, а Србија то јесте. Морам да кажем да су неки од најближих савезника НАТО заправо неутралне земље, попут Шведске и Финске. Имамо вежбе, сарађујемо, разговарамо, делимо информације, а истовремено поштујемо њихову неутралност. НАТО изузетно цени партнерство које има са Србијом. Недавно сам посетио вашу земљу, срео се са тадашњим премијером Вучићем. Имамо добар однос, недавно је мој заменик био гост на његовој инаугурацији, а морам да кажем да се унапред радујем сарадњи са Аном Брнабић.

Али, Србија није Шведска и Финска? Ми смо у деликатнијој позицији, пре свега због односа са Русијом?

Понављам, то је на вама да одлучите. Поштујемо вашу одлуку, каква год била. Рећи ћу вам само да и наша чланица Норвешка има сарадњу са Русијом, тј. спроводи заједничке вежбе на северу Европе. Не верујемо у изолацију Русије, већ у дијалог са Москвом.

Шта мислите о најави формирања косовске војске? Може ли то нарушити безбедност на Балкну?

За нас је јако битно да се такво формирање обави у складу са свим правилима и уставом.

Не бисте се противили?

Ми смо фокусирани на консултације и блиске контакте са Kосовом по том питању. Изразио сам забринутост по питању недавне иницијативе о формирању косовске војске без испуњавања потребних услова. Тачније, без пристанка представника етничких мањина на Kосову. Формирање војске мора да прође кроз парламентарни процес и буде у складу са Уставом.

Да ли би давање дипломатског статуса руском Хуманитарном центру у Нишу било прелажење црвене линије за НАТО?

То је ваша одлука. Ваша ствар. Ја се радујем нашој сарадњи са Србијом, одржавању вежби за ванредне ситуације (у случају природних непогода) следеће године, које редовно спроводимо. Недавно смо такву вежбу имали с Украјином. Сада ће домаћин те вежбе бити Србија. То је оно чему се радујем. А о Русима, морате одлучити сами. Ми се у то не мешамо.

Имате ли коментар на то сто је 300 италијанских војника тужило НАТО због тога што су добили неизлечиве болести након службе на Kосову, које је гађано осиромашеним уранијумом?

Ми смо на Kосову да помогнемо да се стабилизује регион и избегну насиље и нереди. KФОР снаге су важне јер су кључне да осиурају да све етничке групе живе мирно. Срео сам се са Србима с Kосова, који су срећни што је кФОР ту. О уранијуму не могу да говорим јер тад нисам био део НАТО.

Kако коментаришет писање страних медија о расту руског утицаја на Балкану, нарочито у Србији, која је, по писању Политика, додељена Николају Патрушеву?

Видимо да је Русија изузетно активна на западном Балкану. Докле год је то отворени дипломатски дијалог, то је у реду. Али, видели смо да је Русија покушавала да утиче на политичку ситуацију тајним каналима, попут дешавања током црногорских избора. Надам се и верујем да је Србија у стању да се избори са Русијом и задржи и интегритет и сачува се од спољних притисака и утицаја. Такође се надам да ће Црна Гора успешно довршити судске процесе против свих који су одговорни за покушај изазивања државног удара.

Јесте ли забринути за безбедносну ситуацију на западном Балкану?

Помно пратим стање на Западном Балкану. Видели смо да насиље и рат могу да избију веома лако. То је огроман проблем за људе који ту живе, и који су већ искусили велику патњу. Нато је окончао два рата на Балкану, а очекујемо да нам Србија помогне да до тога више никад не дође.

Шта памтите из времена када сте као дете живели у Београду?

И даље се сећам ћевапчића и пуњених паприка. Волим што сам тај део живота провео у Србији, имам лепа сећања.

 

Извор: Vladimir Filipović / Blic.rs