Занимљивости Издвајамо

СМРТНО ОПАСНЕ! Штедљиве сијалице отровне за мозак, нервни систем, јетру, бубреге и срце (ВИДЕО)

Еколошке сијалице садрже живу. Жива је моћни неуротоксин који је нарочито отрован за децу и труднице. Она је посебно отровна по мозак, нервни систем, јетру и бубреге. Она такође може изазвати оштећење кардиоваскуларног, имуног и репродуктивног систем. Жива може довести до појаве тремора, нервозе, несанице, губитка памћења, главобоље, рака и Алцхајмера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи од нас су с циљем да уштеде енергију и новац заменили старе стандардне сијалице са новим еколошким сијалицама које штеде енергију. Међутим, нова генерација енергетски ефикасних сијалица је толико отровна да је Агенција за заштиту околине САД покренула ванредни протокол који се спроводи у случају ломљења сијалица и ослобађања отровног гаса.

Студија коју су спровели научници Фраунхофер Вилхелм Клаудиц Института је показала да ове сијалице, уколико се сломе у затвореном простору, испуштају 20 пута већу количину живе од максималне дозвољене.

 

Енергетски ефикасне сијалице могу узроковати:

  • Вртоглавицу
  • Главобоље
  • Мигрене
  • Нападе епилепсије
  • Умор
  • Немогућност концентрације
  • Нервозу

Зашто се треба вратити обичним сијалицама?

  1. Еколошке сијалице садрже живу. Жива је моћни неуротоксин који је нарочито отрован за децу и труднице. Она је посебно отровна по мозак, нервни систем, јетру и бубреге. Она такође може изазвати оштећење кардиоваскуларног, имуног и репродуктивног систем. Жива може довести до појаве тремора, нервозе, несанице, губитка памћења, главобоље, рака и Алцхајмера.
  2. Еколошке сијалице могу да узрокују рак

 

Нова студија коју је спровео Питер Браун у Берлину је показала да ове сијалице садрже отровне карциногене који могу узроковати рак:

  • Фенол, благо кисели отров у облику кристала који се добија из катрана и користи у хемијској индустрији.
  • Нафтален, запаљиво једињење у облику кристала које настаје дестилацијом катрана, а које се користи у препаратима за одбијање мољаца и као сировина у хемијској индустрији.
  • Стирен, незасићени течни угљоводоник који се добија као споредни производ при производњи петролеја.
  1. Еколошке сијалице емитују велику количину УВ зрачења

 

Лампе које штеде енергију емитују УВ-Б зрачење и мале количине УВ-Ц зрачења. Опште је признато да УВ зрачење штети кожи (узрокује рак коже) и очима. Зрачење из енергетски ефикасних сијалица директно утиче на имуни систем и оштећује кожно ткиво до те мере да онемогућава формирање витамина Д.

Коначно, ове сијалице су толико отровне да не треба да се бацају у редовно ђубре. Оне представљају опасни отпад. Уколико поломите једну у кући, отворите све прозоре и врата и напустите кућу на бар 15 минута како бисте минимализовали излагање отровном гасу.

Нажалост, лоша вест је да се старе сијалице све мање производе и да ускоро више неће бити доступне.

 

Извор: Wебтрибуне.рс