Издвајамо Србија

СОДОМА И ГОМОРА У СРБИЈИ! Зашто се у Београду одржавају две геј параде и коме све то треба?! (ВИДЕО)

У суботу, 24. јуна нас очекује још једна парада поноса, коју организују удружења Егал, Лоуд&Qуеер и Геј лезбејски инфо центар, док већ традиционалну геј параду у септембру организује „Белграде приде“. Портал Србија данас је истраживао која је парада „права“, односно зашто се у Београду одржавају ове године две параде и шта о томе мисле организатори и једне и друге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што је важно је да Прајд буде онда када је свуда у свету, а то је у јуну, који је месец поноса. И ми смо апеловали на организаторе септембарског да помере и да радимо заједно. Србија је чудна, Срби су чудни а и сами ЛГБТ-овци су, да кажемо чудни. Ми уопште ни не знамо да ли ће тај у септембру бити одржан јер су организатори побегли. Нити се оглашавају уопште ни око чега – каже наш саговорник Предраг Аздејковић, из удружења „ГЛИЦ“.

Да ли су у неслози са организаторима Прајда који ће бити у септембру не знају ни они сами, пошто повратне информације од њих никад нису ни добили.

– Ми годинама покушавамо са организаторима Прајда да организујемо састанак. Након транс прајда 2015. године када смо дошли на састанак рекли су нам да су већ објавили датум следећег. Организатори тог прајда су у азилу, они чак нису ни добили азил као ЛГБТ особе него политички азил. Ја имам теорију да је тај прајд некоме средство да својој заједници организује боље услове за живот и рад у својој земљи, а некоме је да себи обезбеди боље услове у другој земљи. Једино то тако може да се протумачи – каже за портал СрбијаДанас.цом Хелена Вуковић из „Егала“.

– Септембарски прајд је извозник азиланата. А ми одбијамо да будемо таоци расадника азиланата, хоћемо да урадимо нешто а не да после побегнемо у Америку – додаје Аздејковић.

На другој страни, директор за Европу међународне организације Сивил Рајтс Дифендерс и један од организатора „традиционалног Прајда“ Горан Милетић, објавио је на Фејсбуку да је Прајд 2017 заказан за 17. септембар, а да „Прајд вик“ траје од 11. до 17. септембра.

-Организаторима свих скупова којима је за циљ унапређивање положаја сваке дискриминисане заједнице желим све најбоље. Сви ми бирамо методе у које верујемо, а Београд Прајд се никада неће заснивати на нападима на оне са чијим се методама и радом не слажемо. Придружите нам се у септембру – навео је он на свом профилу.

– Свако има право да прави скуп какав жели и да скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса. То није лепо и морално, али је тако.
Горан Милетић, организатор традиционалног септембарског Прајда
Грађанке и грађани, окупљени око иницијативе Понос Србије имају неке захтеве, а Предраг Аздејковић наводи оне најбитније.

– Ми имамо три захтева. Онај који је по мени најважнији је правно регулисати истополне заједнице и да ће се правно регулисати промена докумената за транс* особе. Обећање је дато ЛГБТ заједници пре три године и још није урађено ништа по том питању и апелујемо да се то обећање реализује – наводи Аздејковић.

Ове године су на занимљив начин одабрали да позову људе да им се придруже у шетњи, снимили су спот којим су хтели да разбију стереотипе.

Гледајући уназад, хулигани и навијачи су они који су обично нападали ЛГБТ особе, али они се ничега не плаше и желе да људи престану да генерализују.

– Kо каже да су хулигани и навијачи против ЛГБТ заједице? Опет стереотипизација. Знате колико навијача има који су ЛГБТ опредељени. Па нама је стрејт навијач писао песму – наводи Хелена, и поручује :

– Ми мали сами себе подржавамо и то јесте наша порука. Нека сви наши гласови оре се!

Уколико се буде организовала Парада у септембру, како је и заказано, занимало нас је да ли ће присуствовати активисти Параде која ће бити 24. јуна.

– Не планирам да бојкотујем септембарски Прајд али видећемо, а можда будемо тако велики да подржимо тај мали Прајд у септембру – одговорио нам је Аздејковић.

Да подсетимо, последња Парада поноса је одржана прошле године, 18. септембра и протекла је без инцидената, а у нашој галерији можете да погледате каква је била атмосфера:

 

Извор: srbijadanas.com