Издвајамо Србија

СРАМ ТЕ БИЛО СРБИЈО! ШТА СМО МОГЛИ ДА ДОБИЈЕМО УМЕСТО ФОНТАНЕ КОЈА СВИРА? Да ли је 18 здравих малишана мало или да

За 1.800.000 евра престоница Србије је добила досад највећу фонтану, пречника 32 метра са водоскоцима и до 16 метара. Музичка фонтана је већ првих дана свог постојања изазвала бројне контроверзе. Једни јој оспоравају естетику, а други пак упозоравају да је опасна јер ће одвлачити пажњу возача, пише портал Еспресо.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 Кренимо редом: да ли знате колико је то порука за болесну децу: 1.107.000 смс-ова треба да стигне од грађана да би се деци која немају другу алтернативу помогло са овим износом.

Како је градски новац отишао у ову сврху, на нама је да помажемо онима којима је потребно.

18 деце којима је потребна операција од, рецимо 100.000 евра у иностранству могло је можда да реши своју животну невољу. И то је тек почетак пута.

Ако би се тај новац уложио у народне кухиње, где оброк стаје отприлике 170 динара, њиме би могло да се обезбеди око 1, 3 милиона оброка за оне који то себи не могу да приуште.

Сваког дана током целе године преко 3.500 људи могло је да добије оброк.

А сад замислите да је тај новац уплаћен за маркице људи који су социјално угрожени.

Скоро 18.500 Београђана могло је за те паре да има годишњу карту за превоз у ГСП

Или да је од овог новца купљен можда неки ултразвук новије генерације који фали „Народном фронту“ – болници где се обави највише порођаја у Србији. Овој институцији фалио је и један стуб за лапароскопску хирургију, који је врло значајан за гинеколошку оперативу, јер скраћује лежање пацијената и доноси уштеду у болничким трошковима.

А, за новац којим је изграђена фонтана могло је да се купи седам мамографа, који би спасили животе многих жена. Мамографи служе за превенцију и рано откривање рака дојке, од којег годишње оболи нешто мање од 4.000, а умре 1.700 жена.

А, знате да се сваке године појави проблем због недостатка места у вртићима? Ето, новац који је отишао на изградњу фонтане на Славији могао је да се употреби за изградњу вртића, како би што више деце могло да се упише.

Такође је за 1.800.000 евра могло да се стипендира и мотивише скоро 200 студената, који би се усавршавали у иностранству. Значило би њима много, значило би много и Србији јер би ти студенти могли да допринесу развоју Србије, и да своје знање стечено у иностранству употребе овде.

Али, фонтана, за коју многи говоре да је кич и шунд, као и да одвлачи пажњу због своје боје и раскоши, чиме угрожава безбедност возача, изгледа је много више вредна од образовања, здравља, лечења деце, изградње вртића…

За шта сте ви, да се изгради све ово што смо набројали у тексту, или сте више за изградњу фонтане, која ће да „краси“ кружни ток на Славији?

Извор: Еспресо