Издвајамо Православље

СУТРА СУ ЗАДУШНИЦЕ И ЈЕДАН ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Обавезно урадите ово и очистићете тело и излечити се од свих болести..

Ако се на сутрашњи дан три пута умијете светом водицом, очистићете тело и излечити болести које вас муче

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ МУЧЕНИК ТАЛАЛЕЈ: Ако нећете да вас прати зло, данас ни случајно ово не смете да урадите (ВИДЕО)

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници сутра обележавају празник посвећен Светом цару Константину и његовој мајци царици Јелени.

Константин Флавије Валерије, потоњи цар Константин Први, рођен је 274. у Наисусу (Нишу), од оца Констанција Хлора и мајке Јелене. После смрти оца, 306. године, од војске је проглашен за августа (савладара) северозапада Римског царства. Иако многобожац, био је благ према хришћанима.

ПОУЧНА ПРИЧА О 4 СВЕЋЕ: Одвојите минут и прочитајте, нећете се покајати! ОДУШЕВИЋЕ ВАС!

Одмах по доласку на престо, имао је цар Константин три велика непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву, и Византију. Пред борбу са Максенцијем, по предању, на небу му се указао сјајни крст као знак победе, уз речи: “Овим побеђуј”!
Он је наредио да се искује велики крст који је ношен пред војском, и ову борбу окончао је као своју велику победу. Одмах потом Константин је издао знаменити Едикт у Милану 313. године, којим је престао прогон хришћана.

После победе над Византијом, саградио је диван престони град на Босфору и назвао га Константинопољем. Када се цар тешко разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле и саветовали да га епископ Силвестар крсти.

МОЛИТВА ПРОТИВ СТРАХА: Не дозволите да вас страх скрене с пута, победите га молитвом!

После тога страшна болест нестала је са његовог тела.

Света Јелена, царева мајка, радила је много за веру Христову, а када је била у Јерусалиму пронашла је Часни крст Господњи и сазидала цркву Васкрсења Христовог на Голготи, а потом и многе друге цркве у Светој Земљи (Израелу).

У својој 80. години умрла је ова света жена 327. године, а цар Константин поживео је још десет година после своје мајке. Умро је у граду Никомидији 337. године, а сахрањен у цркви Светих апостола у Цариграду. Њихов култ је посебно негован код Грка и Румуна. Што је код Срба Свети Сава, код Грка је цар Константин. Код Срба постоје породице које славе данашњи празник као крсну славу. Као еснафску славу данашњи дан прослављају кујунџије. У Поморављу и Шумадији има села које данас држе заветну славу и носе литије.

ГОВОРЕ ВАМ ДА НИСТЕ ВРЕДНИ И СТАЛНО ВАМ СЕ ПОДСМЕВАЈУ: Ево шта би вам поручио овај СТАРАЦ… (ВИДЕО)

У част цару Константину, данас ваља отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства. Такође, верује се да ако се на данашњи дан три пута умијете светом водицом, очистићете тело и излечити болести које вас муче.

Истог дана ове године, обележавају се и Духовске задушнице. Изађите на гробље и упалите свећу за душу најмилијих који више нису са нама. Понесите мало ракије или вина, мало хране, и све то на крају поделите сиротињи.

ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА У НАШЕМ ТЕЛУ КАДА СЕ ПРЕКРСТИМО: Невероватна моћ часног крста!

Запамтите – пре него што чашу принесете устима да бисте попили за душу покојног, мало проспите на земљу уз и реците: “Бог да прости душу (име умрлог), нек му је лака земља.”

Према народно веровању, свећа упаљена на задушнице више вреди од свих других које се пале за душу покојника током године. У источној Србији се чак веровало да свећа упаљена на задушнице гори све до следећих задушница, и да ће мртви годину дана бити у мраку ако им не упалите свећу на задушнице.

ОВО БИ СВАКИ ПРАВОСЛАВАЦ МОРАО ДА ЗНА: Ево шта значи реч АМИН…

 

Извор: Стил / Курир