Издвајамо Србија

СВЕТСКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ О АНИ БРНАБИЋ: Прва жена и геј премијерка Србије!

БЕОГРАД – Светске агенције пренеле су под ознаком „хитно“ да је председник Србије Александар Вучић именовао министарку Ану Брнабић за премијерку Србије, а америчка агенција АП тај потез види као јасно окретање српског председника ка Западу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенције, истовремено, истичу да је у питању прва српска премијерка у историји и прва декларисана геј особа на челу владе неке балканске земље.

АП наводи да је Брнабић прва отворено геј особа која се нашла на челу владе „веома конзервативне земље“, и оцењује да ће њено именовање за мандатара за састав нове српске владе вероватно наићи на незадовољство Српске православне цркве и ултранационалиста.

Агенција преноси и да је Вучић рекао да је донео „тешку одлуку у интересу Србије и њених грађана“.

„Именовање Брнабић сматра се делом Вучићевог очигледног окретања ка Западу упркос притиску из Русије, која жели да сачува свој утицај у региону“, наводи АП.

Агенција подсећа и да су групе за заштиту људских права поздравиле њено именовање за министарку прошле године као „историјску“ одлуку за балканску земљу у којој се, како тврди, хомосексуална заједница често суочава са дискриминацијом и насиљем.

Вучић је обећао да ће побољшати права хомосексуалаца у оквиру напора да се земља приближи чланству у ЕУ, подсећа америчка агенција.

Напомиње и да Брнабић није члан СНС, али да се сматра да му је лојална.

Додаје да је се и од Вучића очекивало да именује за премијера некога ко му је лојалан како би задржао контролу над владом након што је прешао на махом протоколарну функцију председника Србије.

АФП наводи да је Ана Брнабић прва отворено геј особа на позицији премијера на конзервативном Балкану, као и то да је прва жена у српској историји која је доспела на ту позицију.

Француска агенција констатује да ће Брнабић (41) ступити на чело владе мање од годину дана након што је ушла у политику, када је у августу прошле године постала министарка јавне управе и локалне самоуправе.

Додаје и да се очекује да ће она ступити на дужност у наредних неколико недеља.

Србија, према оцени АФП, жели да покаже да је у земљи повећан степен толеранције након што се нашла под притиском да унапреди заштиту мањина, укључујући припадника ЛГБТ заједнице, од када је започела преговоре за чланство у ЕУ.

АФП, такође, подсећа да је функција председника углавном протоколарна, али да аналитичари очекују да ће Вучић начинити кораке у правцу учвршћивања свог утицаја.

С тим је сагласан и Ројтерс, али наводи да аналитичари процењују да ће нова премијерка бити „мало више од марионете“.

Ројтерс је такође констатовао да је у питању прва жена премијер у српској историји и прва отворено геј особа на позицији премијера на читавом Балкану.

Британска агенција преноси и да је Вучић своју одлуку образложио наводећи да верује да Брнабић поседује све стручне и личне квалитете и да је уверен да ће она радити напорно и показати поштовање свим политичким партијама, као и да ће радити у корист Србије са другим министрима.

Ипак, додаје, њено именовање наишло је на критике конзервативаца, укључујући појединих Вучићевих савезника.

Наводи и да се очекује да ће Брнабић унапредити односе Београда са Приштином и спровести реформу правосуђа, обезбедити права мањина, укључујући припадника ЛГБТ популације, што су све предуслови за улазак земље у ЕУ.

Она ће, такође, морати да одржи „деликантни баланс“ између Кине и Русије, и Запада, укључујући НАТО и ЕУ, која је највећи трговински партнер Србије, закључује Ројтерс.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг