loading...
Србија

СВИ К’О ЈЕДАН: Студенти у одбрани ћирилице!

БЕОГРАД – Представници Студентске организације „Алтернатива“ уручили су министру културе и информисања Владану Вукосављевићу листу са преко 3.200 потписа подршке мерама заштите језика и писма које су предложене у нацрту Стратегије културног развоја у Републици Србији од 2017. до 2027. године.

Међу потписницима петиције су студенти из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице, Бањалуке, Источног Сарајева, Бијељине, Беча и других академских центара у Србији и иностранству.

Поред потписа подршке, делегација „Алтернативе“ коју су сачињавали студенти Правног факултета, Факултета политичких наука, Географског факултета, Правног факултета Џон Незбит и Универзитета Сингидунум у Београду, предала је министру Вукосављевићу „Платформу за развој и очување културе уз план културних активности“, у којој су садржане идеје и конкретни планови за њихову реализацију, усмерене на побољшање стања у култури и генерално статуса културе у друштву.

Министар Владан Вукосављевић je захвалио представницима студентске организације на овом виду подршке, уз заједничку оцену да је статус ћирилице једно од кључних идентитетских питања наше културе, народа и друштва.

Обострано је констатовано да би измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма требало боље да регулишу статус ћирилице у јавном саобраћају, имајући у виду да су предложена законска решења у складу са праксом у многим европским земљама у којима је заштита језика и писма једно од приоритетних питања.

Министарство културе и информисања позвало је и охрабрило све заинтересоване да узму учешће у јавној дебати поводом мера на заштити језика и писма предложених у нацрту Стратегије културног развоја.

Извор: РТС

loading...