Издвајамо Србија

СВИ КОЈИ СУ СЛУЖИЛИ ВОЈСКУ ДОБИЋЕ ПОЗИВ ЗА ВЕЖБУ: За неодазивање следи новчана казна или затвор!

Сви војно способни мушкарци млађи од 60 и жене млађе од 50 година проћи ће у наредних пет година кроз редовну обуку резервиста. Позиви на кућне адресе стизаће и даље, у току свих наредних месеци. За неодазивање следи новчана казна или затвор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви мушкарци млађи од 60 година и жене млађе од 50 година који су служили војску под оружјем биће барем једном у наредних пет година позвани на редовну обуку резервиста, кажу у Министарству одбране. Војни позиви биће послати свима, без изузетака, а једини начин да се избегне ова обавеза јесте да се недолазак оправда болешћу, бригом о трећем лицу или неким специјалним активностима.

Први позиви, који су на кућне адресе послати у мају, поприлично су узнемирили грађане, а у Министарству одбране кажу да нема разлога за панику јер се ради о редовној обуци резервиста која ће у овој тури трајати између једног и 15 дана. Позиви ће, кажу у министарству, стизати и даље, током свих наредних месеци, а у јуну ће их добити они који ће на обуку ићи у јулу. У случају да се са војне вежбе неоправдано одсуствује следи новчана казна од 10.000 до 50.000 динара или два месеца затвора.

Kада неко плати казну за неодазивање од 50.000 динара, може да добије нови позив већ следећег месеца
Kапетан фрегате Јован Kривокапић, портпарол Министарства одбране.

Портпарол Министарства одбране капетан фрегате Јован Kривокапић рекао је за Информер да ће у наредних пет година позиве за војну обуку добити сви војно способни мушкарци и жене.

– Сваки мушкарац млађи од 60 година и жена млађа до 50 који су служили војску под оружјем добиће овај позив, без изузетка. Они спадају у резервни састав и током обуке која траје један, три или 15 дана подсетиће се онога што су научили у војсци, вежбаће гађање и друге ствари за које су обучавани. Ниједна професија неће бити поштеђена јер то важи само у случају ванредног стања. Позиве шаљемо 30 дана на кућну адресу, јер тако дајемо довољно времена обвезницима да се припреме за вежбу – објаснио је Kривокапић.

Он тврди да ће недолазак на војну вежбу моћи да се оправда у року од осам дана од пријема позива, али само под одређеним околностима.

Обука резервиста, основни подаци

* Позиви стижу свим мушкарцима млађим од 60 и женама млађим од 50 година који су служили војску под оружјем
* Позиви се шаљу 30 дана унапред, на кућну адресу, на врата
* Изостанак може да се оправда осам дана по пријему позива
* Обука траје од једног до 15 дана
* Свим запосленима биће надокнађена цела зарада током вежбе, а незапосленима 70 одсто од просечне плате
* За неодазивање следи новчана казна од 10.000 до 50.000 динара или два месеца затвора.

– За то морају да постоје оправдани разлози, као што су на пример издржавање целе породице, брига о трећем лицу или болест. Такође, пропуштање вежбе ће се оправдати и ако је у питању неки спортиста који се спрема за важно такмичење или ако је неко потребан држави због важног посла. Сви они који се не одазову позиву на војну вежбу, а своје одсуство не оправдају, биће по закону кажњени са 10.000 до 50.000 динара или са два месеца затвора. У случају плаћене казне, министарство може поново да их позове на обуку већ за неколико месеци, у зависности од плана. Поред људи који су служили војску под оружјем, позиве могу да добију и они који су је служили цивилно. Они могу да се позову на обуке из цивилне заштите које су у надлежности Сектора за ванредне ситуације МУП-а – открио нам је Kривокапић.

Оправдани разлози за изостанак

* Болест
* Брига о породици која зависи од вас или ваше зараде
* Брига о трећем лицу
* Спортске обавезе и припреме за велика такмичења
* Научне обавезе
* Обављање неког посла важног за државу.

Иако многи мисле да им позив неће бити уручен ако су променили адресу, у Министарству тврде да све позиве шаљу на адресе из личне карте.

– Свако када се сели на нову адресу мора то да пријави МУП-у. Kада шаљемо позиве, нама су доступни подаци МУП-а, тако да имамо у евиденцији и све оне људе који су мењали место становања – објашњава на крају Kривокапић.

Војни аналитичар Бојан Димитријевић сматра да је враћање обавезне војне вежбе добра ствар, која је била стандардна пракса у бившој Југославији.

Једина лоша ствар код ових вежби је што их није било у претходних 15 година
Бојан Димитријевић, војни аналитичар.

– Нема разлога да се оволико подиже паника међу грађанима, јер је ово једна сасвим нормална ствар. У старој Југославији, па и за време Милошевића, позивање на војне вежбе је била устаљена пракса, и то много чешће него што ће сада бити. То није превелики трошак за државу и те вежбе неће трајати дуго, а изузетно су корисне за сервисирање резервног састава. Дуго година нисмо ни знали колики нам је резервни састав и ко све може да буде мобилисан ако дође до рата, а то је неопходно да променимо ако желимо да имамо озбиљну војску. По мени, враћање обавезних војних вежби одлична је ствар и једино што је забрињавајуће и лоше јесте чињеница да тога није било претходних 15 година – сматра Димитријевић.

 

Извор: A. Crnomarković / Informer.rs