loading...
Издвајамо Свет

ЧЕСИ УСВОЈИЛИ ЗАКОН ПО КОМ МОГУ ДА ПУЦАЈУ У ТЕРОРИСТЕ: Грађани ће моћи да отворе ватру по свом нахођењу!

Доњи дом чешког парламента усвојио је Уставни закон који ће грађанима дати право да своје лично, легално ватрено оружје употребе по свом нахођењу за заштиту земље и безбедности, пре свега да пуцају на терористе

Право да потегну оружје и пуцају у терористу, а не само као до сада да пуцају у нужној одбрани живота, здравља и имовине, имаће само држављани Чешке искључиво на њеној територији.

Чешки МУП и министар Милан Хованец закон су предложили као реакцију на погоршану безбедност и терористичке нападе у Европи, који иначе Чешку заобилазе.

– Чешка је шеста на листи најбезбеднијих земља на свету. Имамо квалитетне законе, добро промишљен механизам стицања дозволе за оружје. Проблем има Европска унија, која настоји да разоружа становништво- указао је бранећи измене Устава председник Одбора за безбедност у доњем дому парламента, Роман Вања.

За то да се унесе у Устав реченица да грађани Чешке имају право да набављају, држе и носе ватрено оружје да заштите безбедност земље гласало је 135 од 168 присутних посланика.

Противници Уставних измена упозорили су да оне претварају Чешку у „дивљи исток“, где ће потезати револвер каубојски ко како хоће, а такође и на то да те измене ни на који начин не поништавају ефекте нове европске смернице којом су забрањене неке врсте оружја како су обећавали предлагачи закона, а коју ће Чешка тужити суду.

– Лажемо бирачима да се боримо у њихово име, да усвајамо закон и да ћемо насамарити ЕУ. Тиме не постижемо апсолутно ништа. Престанимо да користимо аргумент свете борбе против ЕУ- казао је посланик опозиције Јан Фарски.

Председник Чешке Милош Земан закон ће потписати, пошто је више пута тражио управо због потенцијалних терористичких напада да Чеси добију такво право да отворе ватру на терористе и пре доласка полиције.

 

Извор: Танјуг

loading...