Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! ХАГ ПРЕСУДИО: Холандска влада одговорна за смрт 300 муслимана у Сребреници!

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу донео је пресуду да су холандски војници илегално деловали 1995. пред масакр у Сребрници као и да су „одговорни за 30 одсто штете“, преноси „Еуронеwс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апелациони суд пресудио је да је влада „делимично одговорна за смрт око 300 муслимана убијених у Сребреници 1995.“, пише АП.

Kако се наводи, делимична кривица пада на Холандију будући да је из своје УН базе протерала око 300 муслимана након што су околна подручја „била преплављена трупама босанских Срба“.

Одлука хашког Апелационог суда потврђује ону из 2014. где стоји да су холандски мировњаци могли знати да ће мушкарци који траже уточиште у бази у селу Поточари „бити убијени од стране босанских Срба“ уколико их натерају да оду.

Ова одлука сматра се преседаном будући да Уједињене нације уживају имунитет од кривичног гоњења. Међутим, холандски случај готово је јединствен у улози једне државе у мировној мисији УН која је одговорна за своје поступке.

Одлука је изречена по тужби коју су поднеле „Мајке Сребренице“ против Холандије.

АФП је данас пренео да ће 206 холандских мировњака тужити своју владу за одштету због свиих штетних последица које трпе поводом тог случаја.

Пуномоћник ових војника, адвокат Мајкл Руперти рекао је синоћ холандском медију да ће у уторак 206 његових клијената тражити компензацију од по 22.000 евра, а укупна сума одштете износити око 4,5 милиона евра.

– Они и даље осећају штетне последице у свим аспектима свог живота и верују да је за то одговорно министарство одбране – рекао је Руперти.

Министарка одбране Јанин Хенис-Пласхерт прошле године је признала да је холандски батаљон који је послат у Босну био „без адекватне припреме… без одговарајућих средстава, са мало информација, да би заштитио мир који више није постојао“.

– То је била нереална мисија, у немогућим условима – рекла је она, подсећа АФП.

 

Извор: M. P. / Blic.rs