Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! ИСИС УДАРИО НА НУКЛЕАРНУ СИЛУ: 12 Мртвих у парламенту, бомбаш САМОУБИЦА је била ЖЕНА!

Шта знамо о нападима у Техерану:

  • Два напада догодила су се у раним јутарњим часовима
  • Прво су одјекнули пуцњеви у парламенту, а потом испред маузолеја имама Хомеинија
  • У нападу на парламент убијено је 12 особа, док је у нападу на маузолеј погинула једна особа
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крај талачке кризе у парламенту

Талачка криза која је почела јутрос у парламенту завршена је, а према последњим информацијама број жртава је 12, међу њима четири нападача. Иранска државна телевизија ИРИБ објавила је да је „безбедносне снаге проверавају да ли има бомби и чисте зграду“.

Одговорност за оба напада преузела је Исламска држава, која је преко своје новинске агенције Амак објавила видео снимак на којем се види наоружани нападач у иранском парламенту. У снимку се чује други нападач како говори: „Хвала Богу, да ли мислите да ћемо отићи?“, пренео је Ројтерс.

Терористи у парламент ушли обучени као жене

Иначе, талачка криза у парламенту почела је рано јутрос, када су четири наоружана мушкараца упала су у зграду иранског парламента пуцајући на чуваре и цивиле. Један од нападача разнео се у самој згради парламента.

Терористи су узели таоце, а према писању иранских медија четворо људи, и одвели их на више спратове зграде. Медији су током целог дана преносили да се из зграде парламента чују пуцњи, а на снимцима који су објављени на друштвеним мрежама може се видети како терористи пуцају на полицију.

Заменик иранског министра унутрашњих послова Мохамад Хосеин Золфагари рекао је да су нападачи обучени као жене ушли на капију парламента и почели да пуцају

– Један од нападача у парламенту је убијен, а један је активирао експлозивни појас – додао је ирански званичник.

На друштвеним мрежама појавила се и фотографија на којој се види један од нападача усликан са пушком на прозору.

РТ наводи да један чувар парламента убијен, док Спутњик пише да је 37 људи повређено.

Пуцњеви су се чули и ван зграде парламента што је изазвало панично бежање оних који су се затекли у близини.

Жена бомбаш самоубица се разнела на другом крају града

Убрзо након пуцњаве у парламенту, догодила још једна пуцњава на другом крају града, у маузолеју имама Хомеинија. Иранска државна телевизија објавила је данас на свом сајту да су у нападу на маузолеј учествовала четворица терориста, укључујући и бомбаша самоубицу.

Према последњим извештајима, један од нападача убијен је током сукоба, други је извршио самоубиство након гутања капсуле цијанида, а трећи је жена која је ухапшена након сукоба са полицијом.

Троје од четворо нападача пуцали су на посетиоце маузолеја, а четврти жена бомбаш сам разнео се испред полицијске станице која се налази преко пута маузолеја.

– Нападач самоубица у Маузолеју је жена. Она је активирала експлозив, који је био причвршћен око појаса, испред објекта на западном улазу – јавила је агенција „Мехр“.

Код маузолеја нађена је и једна експлозивна направа коју су специјални тимови деактивирали.

– На основу првих извештаја, једна особа је погинула, а пет их је повређено у пуцњави у маузолеју имама Хомеинија – објавила је агенција „Мехр“.

Блиски исток кључа

Напад исламиста на иранску престоницу изненадио је многе будући да су поједини ирански званичници раније оптуживани да активно помажу тероризам. Оптужбе су се пре свега односиле на финансирање и логистичку подршку Хезболаху, Хамасу и Ал Каиди, а у скорије време и ИСИС. Ипак, имајући у виду иранску помоћ сиријској и ирачкој војсци у борби против Исламске државе, овакав напад и није толико неочекиван. Ако се на то дода и раскол сунита и шиита на Блиском истоку, ситуација је пред самом тачком пуцања.

Поједини званичници наводе да је ИСИС-у управо циљ да ситуацију на Блиском истоку окрене у новом смеру и због тога је напад на Иран, већински шиитску земљу, „паметан потез“ будући да би одговор Техерана могао потпуно да трансформише рат према Исламској држави.

Милитантска сунитска група већ је у рату са снагама у Сирији и Ираку подржаним Ираном јер њихова шиитска схватања ислама доживљавају као јерес. Последњих месеци порасла је и пропаганда у вестима и на интернету која таргетира већински шиитски Иран покушавајући да регрутује сунитске становнике.

 

Извор: Блиц.рс