Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! ПУТИН ПОБЕСНЕО НА САД НАКОН ОБАРАЊА СУ-22: Споразум више не важи, обараћемо америчке авионе у Сирији!

CNN је објавио да је америчка ратна авијација у близини Раке оборила сиријски ловац Су-22 за време „демонстрације силе“.

А то јој је било потребно да побуњенике, којима диригује, заштити од надирања сиријске регуларне армије.

CNN прецизира да се „инцидент“ дан после једне борбе у околини Раке:

„САД су се умешале и приредиле демонстрацију силе помоћу ловачке авијације да би застрашиле провладине снаге и присилиле их да прекину офанзиву. У томе су успеле. Наши ловци су отерали Асадове снаге из те зоне. Међутим, убрзо се појавио сиријски Су-22 и бацио бомбе поред снага које ми подржавамо. Тада је наш F-18 оборио тај сиријски авион“.

Колико год да мрзи Доналда Трампа, CNN није препустио да нагласи да је обарање сиријског ловца било у оквирима „одбрамбене мисије усмерене на заштиту америчких и проамеричких снага на земљи“.

Исти телеканал је пренео изјаву штаба америчких снага на Блиском Истоку који је обарање Су-22 назвао „самоодбраном“.

Наравно, на овакву „самоодбрану“ није одреаговао само CNN.

Министарство одбране Русије објавило је да од 19. јуна прекида сарадњу са Пентагоном предвиђену меморандумом о избегавању инцидената у небу над Сиријом.

Саопштило је да ће одсад сви авиони и беспилотне летелице у зони у којој своје борбене задатке реализују Ваздушно-космичке снаге Русије у Сирији бити „праћени“ руским средствима ПВО.

Другим речима: да ће им бити „на нишану“. За сваки случај. Јер, како је објаснио функционер Државне Думе Франц Клинцевич – узимање „на нишан“ не значи аутоматско обарање свега што у ту ваздушну зону уђе.

Руски војни врх је обарање сиријског војног авиона оквалификовао као „цинично кршење суверенитета Сирије“:

„Ово није прво борбено дејство америчке авијације против законите оружане силе државе чланице Уједињених нација које је изведено под маском ,борбе против тероризма’. Ово је најгрубље кршење међународног права и фактичка војна агресија на Сирију“.

Министарство одбране РФ је додало да команда америчке коалиције у Сирији није поводом напада код Раке користила канал везе са Русијом који постоји управо ради избегавања „инцидената у ваздуху“.

Министарство иностраних послова Русије оценило је да је обарање сиријског Су-22 „акт агресије“ против Сирије. И „акт помоћи бојовницима“.

 

Извор: Факти.орг