Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ! Шиптарска полиција ватреним оружјем ранила најмање двадесетак Срба међу којима су и деца!

ВИДОВДАНСКИ прославу на Косову и Метохији обележили су и инциденти у којима је повређено више десетина Срба и неколико косовских полицајаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најозбиљнији инцидент догодио се у јутарњим часовима када је косовска полиција онемогућила један аутобус са Србима да уђе на територију КиМ и захтевала од путника да свуку све мајице које имају национална обележја.

Полицајци су бацали српске заставе поред пута што је изазвало узнемиреност Срба који су ушли у сукоб са полицијом и почели да бацају камење на њих.

Косовска полиција је употребила мимо свих правила ватрено оружје којим је рањено најмање двадесетак лица која су после пребачена у болнице у јужној Србији.

Полиција је и на Газиместану одузимала мајице са националним обележјима, али том приликом нису забележени инциденти. Међутим, приликом повратка верника из Грачанице са Газиместана, група млађих Албанаца напала је српске жуте школске аутобусе који су превозили омладину камењем и молотовљевим коктелима.

У овом инциденту повређено је десетак српских младића и девојака. Напад на цивиле који су без икакве провокације путовали аутобусима са косовским регистрацијама према Грачаници осудили су и представници међународне заједнице.

Општи је закључак да је Косовска полиција и овогодишњи Видовдан искористила за демонстрацију силе што још једном показује у каквим тешким условима Срби живе на овом простору.

Епархија Рашко-призренска је пренела свој став водећим међународним факторима на Косову и Метохији да је понашање Косовске полиције било непрофесионално, брутално и да је употребљена непропорционална сила против ненаоружаних српских цивила и деце.

 

Извор: ИН4С