Издвајамо Србија

УМЕСТО ЕКСПЕРТА ЗА ОБЛАСТ НУКЛЕАРНЕ СИГУРНОСТИ – ПРАВНИЦА! Нуклеарни физичар разрешен функције, постављена Маја

Одлука о постављању Маје Гојковић на место председнице Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије донета је на последњој седници владе којом је председавао бивши премијер Александар Вучић. Два претходника Маје Гојковић била су нуклеарни физичари… Зашто је сада на то место села једна правница?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маја Гојковић убудуће ће, осим о реду у парламенту, бринути и о нуклеарној сигурности Србије. Одлуком Владе Србије с места председника Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења разрешен је нуклеарни физичар др Владимир Удовичић, чије референце, између осталог, звуче овако: дипломирао, магистрирао и докторирао на Физичком факултету, на теми „Приноси нуклеарних реакција лаких јона у плазми импулсних електричних пражњења“, научни сарадник Института за физику, са више од 100 објављених научних радова.

На место председника УО Агенције Удовичић је постављен у мају 2013, што значи да му петогодишњи мандат још није истекао.

Н1: Због чега сте пре времена разрешени с ове функције?

Др Владимир Удовичић: Па… ја сам и даље остао у том тиму, ја сам исто члан УО, само је дошло до промене на месту председника.

Н1: А јесу Вама дали образложење зашто сте разрешени?

Др Владимир Удовичић: Ми смо обавили неке… да кажемо… договоре и одлука је била… да се тај тим формира.

Пре Удовичића, Управним одбором Агенције управљао је професор доктор Иштван Бикит, и то као први председник тог одбора.

„Ја сам живео у заблуди да ако тамо доведем све стручњаке и докторе науке, да ће то све јако лепо да функционише. Међутим, показало се да без јаке политичке подршке то јако тешко иде. То је период у ком сам научио да стручњаци нису довољни да једна институција добро функционише“, рекао је за Н1 Иштван Бикит, професор нуклеарне физике.

Референце овог стручњака гласе овако: докторирао на Природно-математичком факултету (ПМФ), предаје нуклеарну физику, бави се научним истраживањима нуклеарне структуре и ретких нуклеарних процеса, развојем и применама нуклеарне спектроскопије и радиоекологијом. Објавио је више од 300 научних радова, био је директор Института за физику, продекан и декан ПМФ-а у Новом Саду.

А овако изгледају референце нове председнице УО Агенције. Маја Гојковић: дипломирала на Правном факултету у Новом Саду, каријеру адвоката започела у канцеларији свог оца, поседује богато парламентарно искуство у свим сазивима државног парламента од 1992. године. Била је прва жена градоначелник у историји Новог Сада, а сада је председница Скупштине Србије и чланица Председништва Српске напредне странке.

Нову јавну функцију, другу по реду, Маја Гојковић може да обавља само уз сагласност Агенције за борбу против корупције коју је тражила 5. јуна. Очито без, по закону неопходног, одобрења административног одбора, који је позитивно мишљење дао три дана касније. То, кажу у Транспарентности Србија, говори да је одлука вероватно донета у журби, док још старој Влади мандат није истекао.

„Оно што прво пада на памет, имајући у виду лоша искуства из прошлости, јесте да је то нека врста финансисјке награде, чему се често прибегава зато што су плате носилаца високих државних функција држане на демагошки ниском нивоу“, објашњава новонасталу ситуацију Немања Ненадић из Транспарентност Србија.

Парадоксално, одлуком главног одбора СНС-а из 2014. године донета је одлука да функционери те странке не могу да имају више од једне плаћене функције. У супротном, биће искључени из странке.

 

Извор: Маја Николић, Н1