Издвајамо Свет

ВАЗДУХОПЛОВНА МИСТЕРИЈА ВЕКА: Руси заболи МиГ-29 у земљу, како би ЗАПАДУ демонстрирали СИЛУ (ВИДЕО)

На данашњи дан пре 28 година, првог дана изложбе на ваздухопловном сајму Бурже код Париза догодила се авио – несрећа руског ловца МиГ -29, који је уништен, а пилот прошао само са лакшим повредама захваљујући избацивом седишту К-36Д, које је први пут демонстрирало уживо своју ефикасност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме. 8. Јуна 1989. године прошлог века совјетска делегација приказала је пред светском публиком свој фронтовски ловац МиГ -2, првог дана изложбе, за чијим командама је био пилот Анатолиј Квочур.

Тог дана, у 15,42 у летачком делу програма наступио је пилот Анатолиј Квочур и одмах започео извођење сложених маневара и фигура. У другом и по минуту Квочур је прелетео изнад полетно-слетне стазе на висини од 160 метара при минималној брзини 180 километара на час, када је МиГ -29 превео у пењање.

Тог тренутка пилот је осетио удар у десном мотору, после чега је дошло до наглог пада потиска. Авион је почео да се заокреће. Након што је пилот Квочур успео да скрене авион са трибина на безбедни правац, пилот је напустио авион катапултирајући се из летелице помоћу избацивог седишта.

Интересантно је да је висина на којој се налазио авион била свега 92 метра. Због положаја у коме се налазила летелица, пилот са седиштем избачен је не на горе или хоризонтално, већ под углом надоле према земљи, што је било веома неповољно.

Пилот је успео да се приземљи са непотпуно отвореном куполом падобрана и прошао је пуком срећом са лакшим повредама.

После пада летелице доста се нагађало, шта је узрок. Треба споменути да је било разних теорија од који је једна била да су то заправо Совјети сами удесили пад, како би демонстрирали способност избацивог седишта К-36Д пред западном публиком и да су за то свесно жртвовали летелицу.

Нагађања су прекинута тек крајем јуна, када је у Москви потписан документ о узроку стајања мотора. На основу резултата истраге, испитивања мотора, документације и прегледаних филмова што професионалних што аматерских, као и разговора са самим Квочуром, дошло се до закључка, да је главни кривац за пад -птица, која је упала у уводник ваздуха десног мотора.

Као доказ тој тврдњи да се оповргну гласине приказане су слике, али и трагови крви и перја на оштећеним лопатицама компресора.

Ова несрећа показала је пуну оправданост уградње два мотора у ловачке авионе. Наиме, једномоторни авион у сличној ситуацији не би могао да издржи толико дуго у управљивом лету, већ би кренуо ка земљи. Захваљујући другом мотору, који је радио исправно, пилоту је било омогућено да скоро четири секунде контролише понашање авиона.

Удес МиГ -29 без обзира на ову несрећу није умањио вредност мотора РД -33 ни авиона у целини. А седиште К -36Д покупило је све комплименте.

Совјетска екипа наставила је да демонстрира способност авиона МиГ -29 другим двоседом до краја сајма.

Комплетну причу о ловцу Миг -29, историју развоја, као и употребу у нашем ваздухопловству можете прочитати у књизи „МиГ-29 Наша прича“ аутора Данка Боројевића, Драгог Ивића и Жељка Убовића. Књига се може наручити на мејл: д.боројевицсвик@гмаил.цом, по цени од 1.200 динара.

 

Извор: Курир.рс/А.Млакар