Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ПУШАЧЕ: Влада Србије усвојила нови…

Због увећања специфичне акцизе од динар и по, произвођачи дувана ће од првог јула повећати цену цигарета за десет динара по пакли, сазнаје „Блиц“.

До краја 2020. године на сваких шест месеци увећаваће се државни намет, тј. акцизе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извор „Блица“ из Владе каже да ово поскупљење није никаква новост јер је предвиђено законом и унапред дефинисаним календаром.

– Календар је усвојен почетком године, када је усвојен и измењен Закон о акцизама. У изради тих докумената учествовали су и произвођачи дувана. Оно што треба да знају љубитељи дуванског дима, то је да ће у наредном периоду два пута годишње имати корекцију цена јер је тако предвиђено акцизним календаром. Међутим, пушачи морају да знају да цену свог ужитка неће само плаћати увећану за износ акцизе од динар и по, већ ће те цене бити значајније увећане, односно пракса показује да је то углавном 10 динара. Тако ће изгледа бити и овог пута, а ногу је први повукао БАТ, коме је Влада одобрила да од 3. јула увећа цену својих производе за 10 динара. Прошли пут је то први урадио „Филип Морис“, па су након њега и остали у размаку од месец дана кориговали своје цене. Вероватно ће то и сада бити случај. Разлог за такав поступак дуванџије правдају тиме што им се с увећањем акциза смањује добит – објашњава наш саговорник из Немањине 11.

Он додаје да је све то и део усклађивања са Европском унијом јер је неминовно да њихове стандарде достигнемо до краја 2020.

– Ми морамо да достигнемо стандарде ЕУ, који прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета, а у Србији је то сада око 50 евра. Ту разлику треба да премостимо у наредним годинама. Нама је неопходна даља хармонизација акцизне политике са стандардима ЕУ, посебно када је реч о цигаретама због смањења сиве економије. Треба да се зна да се у Србији на цигарете плаћају специфична и прогресивна акциза. Прогресивна се неће мењати и она остаје 33 одсто – каже наш извор.

 

Извор: Блиц.рс