Издвајамо Србија

ВЕОМА ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ! Уколико не продужите возачку дозволу до 10. јуна, казне су ОГРОМНЕ!

Непродужавање возачке дозволе не значи и поништавање возачког испита

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рок за продужетак возачке дозволе истиче кроз три дана – уколико је не замените у предвиђеном року, а желите да управљате моторним возилом, могли бисте се наћи у проблему.

Уколико још имате стару, папирнату возачку дозволу, крајње је време да је замените за биометријску, јер следе казне од 6.000 до 30.000 динара. Али, има и оно “али”.

Нова возачка дозвола кошта 1.572 динара и може да се извади на два начина: да одете у станицу полиције, однесете стару дозволу и, ако имате биометријска документа, довољно је да попуните један образац и дозвола ће бити готова за седам дана, или онлајн, путем Е-управе, за шта је потребно да имате чиповану личну карту и да немате диоптрију.

Међутим, уколико полиција заустави возача коме је истекао рок дозволе не више од шест месеци, платиће казну од 6.000 до 20.000 динара и добија два казнена поена. Још горе је оним возачима којима је истекао рок важења дозволе више од шест месеци – њима је предвиђена казна од 15.000 до 30.000 динара, пет казнених поена и забрана управљања возилом од најмање три месеца.

Срећа је да неће бити казни за оне који не продуже своје дозволе уколико не управљају возилом у том периоду, па ће у било којем тренутку моћи без проблема да замене старе дозволе за нове. Треба рећи и да непродужавање возачке дозволе не значи и поништавање возачког испита.

НАЈВАЖНИЈЕ СТАВКЕ КОЈЕ МОРАТЕ ЗНАТИ

1. Казну ћете добити само ако возите аутомобил и ако немате нову возачку.

2. Ако не продужите на време возачку, нећете полагати возачки поново.

3. У суштини, возачку можете да продужите и после 10. јуна, али док не поднесете захтев, не смете да возите аутомобил.

4. Поента приче је да оног момента кад седнете у аутомобил после 10. јуна, морате да имате нову возачку дозволу.

 

Извор: Телеграф.рс