Издвајамо Србија

ВЛАДА КРИЈЕ КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА ВУЧИЋЕВА ПРИВАТНА ЖУРКА! Народ има право да зна цену инаугурације

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Ненадић: Трошкови свечаности треба да буду познати

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маџар: Колико год да кошта, мање је од субвенција страним инвеститорима и давања губиташима

Иако из Председништва поручују да грађани ни на који начин неће бити оштећени трошковима свечаности поводом ступања на дужност новог председника, важно је да грађанима буду јавно доступни подаци о потрошеном новцу.

Иако се у медијима може прочитати да су за послужење током свечаности потписани уговори о донацији, није познато да ли је исти случај и са обезбеђивањем скупа, поставкама музеја које су морале на неки начин бити транспортоване у Палату Србија, уређењем унутрашњости и спољашности зграде, људима који су ангажовани да забаве госте.

Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, за Данас каже да подаци о трошковима свечаности треба да буду доступни јавности, а оно што се већ сада зна организатор треба да саопшти не чекајући питања и захтеве.

– Пошто не верујем да је била планирана прослава овог обима кад је доношен буџет, трошкови су могли бити плаћени из буџетске резерве. За евентуалне донације мора постојати уговор, који такође треба објавити, мада не постоји законска обавеза да се то учини унапред. Државним органима у начелу није забрањено да примају донације. Изузетак су поједине врсте поклона које се не смеју примати по закону о донацијама и хуманитарној помоћи. Међутим, примање поклона од физичких и правних лица може бити изузетно проблематично када је реч о фирмама које послују са државом или од државних органа траже неке дозволе. С тим у вези, подсетио бих на неразрешени случај аутомобила које је Инспекција рада тражила и добила од фирме коју треба да контролише – каже Ненадић.

С друге стране, економиста Љубомир Маџар за наш лист каже да у случају свечаности транспарентност није толико важна јер, како каже, колико год да кошта, то је далеко мање од пројеката које је Влада покренула.

– Нама не треба транспарентност у овим ситним стварима него у крупним попут субвенција страним инвеститорима или нашим губиташима и још увек преживелим друштвеним предузећима која нису ликвидирана или приватизована. Ипак не треба побркати приоритете у трошењу државног новца – каже Маџар.

Наши саговорници нису могли ни да претпоставе колико ће свечаност коштати. На организацију сличног догађаја министарског савета ОЕБС у Београду 2015. потрошено је око 420 милиона динара, казао је тада генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић. Он је навео да је из буџета Србије издвојено око 360 милиона динара, док је ОЕБС издвојио око 500.000 евра.

Пише: Л. Валтнер, Данас.рс