Издвајамо Русија

ВЛАДИМИР ПУТИН: Американци имају снимке обарања малезијског авиона, али га никад неће објавити, јер…

Владимир Путин ( фото:ЈуТјуб)

Владимир Путин је оценио да Сједињене Државе никада неће открити информације о обарању малезијског Боеинг-а 17. јула 2014-те изнад Донбаса ако не буду потврђивале њихову тврдњу да су за ту авио-катастрофу криви борци Доњецке и Луганске Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао је ово америчком режисеру Оливеру Стоуну у документарном филму „Интервју са Путином“ чији текстуални део се у форми књиге јуче појавио у продаји у САД.

Сасвим конкретно, Стоун је руског лидера питао да ли верује да америчке обавештајне службе, које су после преврата у Кијеву имале разлога да посебно прате ту земљу и из космоса, располажу информацијама о трагедији малезијског путничког авиона на истоку Украјине?

Путин је на то рекао: „Уверен сам да ствари стоје управо тако. На жалост, нема доказа за оно што (о тој катастрофи) тврде наши партнери. То је прилично схватљиво с обзиром на позицију (САД) поводом Украјине. Јер, они су желели да кривицу за ту трагедију свале на борце Донбаса, а индиректно и на Русију која их подржава. Све у свему, ако оно што специјалне службе САД знају не може да се искористи против Донбаса и Русије – то никада неће бити ни откривено“.

Стоун – као што се и могло очекивати – није пропустио прилику да од руског лидера затражи разјашњења поводом његовог чувеног говора на Минхенској конференцији о безбедности одржаног у фебруару 2007-ме године.

А Путин му је открио да он тада није објављивао промену политике Москве већ да је само желео да укаже на неприхватљивост дејстава Сједињених држава.

Посебно је нагласио да је он тада Вашингтону ставио на знање да Русија неће дозволити да је воде „у кланицу“ и да ће предузети мере да се то не догоди.

У овом контексту је поново упозорио САД: да се демократија не може извозити. Па наставио:

„Свако друштво до демократије треба да дође својим путем. Простије је, наравно, користити бомбардере (за њено наметање), али такав приступ води ширењу тероризма“.

 

Извор: Тањуг