Издвајамо Србија

ВУЧИЋЕВИ АРАПИ ЗАВРНУЛИ СРБИЈУ ЗА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Скандалозна пљачка државе, поклонили „Карађорђево“ странцима

Компанија „Ал Равафед Србија“, која је у већинском власништву фирме из УАЕ, две године није платила закуп земљишта Војне установе „Моровић“, због чега је држава изгубила од 1,5 то три милиона евра!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ал Равафед Србија“ две године обрађује 3.500 хектара пољопривредног земљишта у погону „Карађорђево“, а ни динара није платила на име закупа!

Тадашњи премијер Александар Вучић и бројни министри најављивали су велика улагања и огромне приносе, али засад се мало тога остварило…

Како је објавио Инсајдер, уговором о заједничком улагању „Ал Равафед“ је добио на коришћење 3.500 хектара ораница у власништву Војне установе „Моровић“ у погону „Карађорђево“, у општини Бачка Паланка, а Србија је требало да добија 20 одсто годишњег профита.

Кратких рукава

– После вишемесечне комуникације с Министарством одбране, па чак и жалбе поверенику због одбијања да нам доставе информације, министар Зоран Ђорђевић је коначно открио да фирма „Ал Равафед“ засад није уплатила никакву накнаду за коришћење државног земљишта – објавио је Инсајдер.

Када се погледају финансијски извештаји фирме „Ал Равафед Србија“, постаје јасно зашто је држава остала кратких рукава. Ово предузеће је 2014. имало губитак од 20 милиона, а 2015. од чак 217 милиона! Нема профита, нема прихода за државу. Баш на ову опасност упозоравао је Сектор за материјалне ресурсе Министарства одбране пре потписивање уговора. Сектор је навео да би, према планираном приходу „Ал Равафеда“, Војска Србије могла да рачуна на надокнаду од 20 одсто, односно 152 евра по хектару годишње, што је мање од 223 евра, колико је „Карађорђево“ до тада приходовало и недовољно за финансирање трошкова овог погона који су остали у власништву државе. А у случају да „Ал Равафед“ не оствари планирани профит, приход државе био би нула.

Проста рачуница каже да би Војна установа „Моровић“ у протекле две године приходовала око 1,5 милиона евра да је наставила да даје земљу у закуп по 223 евра, као што је радила пре уговора са „Ал Равафедом“.

Рачуница

Рачуница која узима у обзир тржишну цену од 420 евра за закуп земље на сличним локацијама, како је навео Инсајдер, губитак подиже на три милиона евра.

Штетан уговор, неко мора да одговара

Данило Шуковић, економиста и бивши члан Савета за борбу против корупције, каже за Курир да није видео уговор, али ако страна фирма није платила ништа на име закупа, онда је јасно да је неко направио штетан уговор и да мора да одговара. Такође, мисли да странцима не треба продавати земљу јер је то ограничен ресурс, чак ни давати је у закуп.

– Не можете да узмете земљу у закуп и да кажете: „Ако буде родило, онда ћу платити.“ Закуп морате да платите, а да ли ћете бити успешни, зависи од вас. Држава не зна да газдује земљом, ту се најчешће доносе политичке одлуке – навео је он.

Министар ћути

Зоран Ђорђевић, министар одбране, није одговорио Куриру зашто фирма регистрована у Уједињеним Арапским Емиратима бесплатно користи 3.500 хектара, као и зашто није послушан Сектор за материјалне ресурсе који је пре потписивања уговора упозоравао да се овако нешто може десити. Одговоре није имало ни Министарство одбране.

 

Извор: Курир.рс / Инсајдер.рс