loading...
Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ОПЕТ НАМАГАРЧИО ВОЈСКУ: Војницима, официрима и подофицирима опет смањена плата

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић обећавао је, док је био премијер, повећање плата припадницима Војске Србије, али уместо тога српске војнике очекује заправо смањење примања.

Наиме, како тврди Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, Вучић је као одлазећи премијер својим закључком од 11. маја дао сагласност министру одбране Зорану Ђорђевићу да измени правилник којим се уређују плате припадника Војске, и то тако што се у плату војника урачунавају топли оброк и регрес.

То практично значи да су војницима сада додатно умањене плате за износ топлог оброка и регреса, који ће им се одсад одбијати од већ мизерних зарада.

– Већ дуго истичемо проблем да припадници Војске немају регрес и топли оброк, што је противзаконито, јер је послодавац дужан да нам то обезбеди. То је, уосталом, и један од разлога због којих ми улазимо у преговоре с надлежнима да добијемо колективни уговор. Међутим, сада се нашао неко паметан у Министарству одбране да измисли пропис којим ће да каже да у плате имамо уграђен регрес и топли оброк. То је небулоза – наводи Антић и додаје:

– Изменили су већ и правилник о платама припадника Војске, у који су то унели. Све то је недопустиво јер су регрес и топли оброк неопорезиви део и не могу бити саставни део плате. А ако нам сад улази у плату, то аутоматски значи да нам је плата мања. Ето, обећана нам је већа плата, али након овакве одлуке, нама ће плата заправо бити још мања.

Антић каже да ће Војни синдикат Србије наредних дана почети озбиљне припреме на организацији масовнијих, вишедневних и радикалнијих протеста, а очекују да им се придруже припадници полиције, пензионери, просветари…

– Ако треба, неколико дана ћемо остати испред Владе или Председништва. И шаторе ћемо подићи, као што је то било и у неким околним земљама, па да видимо ко ће бити тврдоглавији – закључује он.

Курир је покушао да добије одговор из Председништва Србије, али се са Андрићевог венца нико није оглашавао

Запошљавање у Војсци

У Министарству одбране нису одговарали на наша питања поводом тврдњи Војног синдиката, али су саопштили да су јуче отворили конкурс за

пријем 675 професионалних војника. Потенцијални кандидати су сви држављани Србије који су добровољно одслужили војни рок с оружјем и млађи су од 30 година. Иначе, збогмалих примања, Војску је последњих година напустио немали број професионалних војника.

Примања у Војсци Србије

професионални војник 32.000 динара

подофицири 40.000 динара

пуковник 90.000 динара

генерал 130.000 динара

Бројка

81 одсто припадника Војске зарађује мање од републичког просека

Чињенице

Овако је говорио Вучић

16. април 2017 – Плате војницима и подофицирима биће знатно

повећане, а нешто мање повећање плата следи вишим чиновима у ВС

8. мај 2017 – Војсци ће бити драстично веће плате

 

Извор: Курир.рс

loading...