Издвајамо Србија

ЗАВЕТНИЦИ ПРЕКИНУЛИ ПРОЈЕКЦИЈУ ФИЛМА „Косово… Наздравље! Gëzuar!” – Чанак им псовао мајку и вређао их! (ВИДЕО)

Чланови Српског сабора Заветници прекинули су данас пројекцију филма „Косово… Наздравље! Gëzuar!” у Медија центру у Новом Саду, у седишту удружења Независног друштва новинара Војводине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испред Медија центра Заветници су претходно одржали конференцију за новинаре, на којој је члан Главног одбора Слободан Јовић, како је саопштено, упозорио да се у самом садржају филма, чији је копродуцент Динко Грухоњић, српска војска и полиција приказују као окупаторске снаге док се припадници терористичке ОВК представљају као легитимни борци за слободу.

„На делу је покушај рехабилитације албанских ратних злочинаца и очигледна замена теза, где се Србима приписује кривица за рат на Косову и Метохији, а Албанцима улога жртве“, навео је Јовић, саопштили су Заветници.

Јовић сматра да је овакав филм врста промоције сепаратизма у Новом Саду са циљем подстицања истог у самој АП Војводини.

После конференције, како је саопштено, неколико чланова Српског сабора Заветници успело је да уђе у салу у којој је било најављено емитовање филма „Косово… Наздравље! Gëzuar!“.

„На самом почетку пројекције чланови Заветника угасили су пројектор и прекинули приказивање филма, уз повике: ’Ово је срамота!‘ Члан Главног одбора Ведран Ћосић поставио је питање организаторима: ’Где је правда за српске жртве?! Ко је одговоран за читаве српске породице које су убијане и киднаповане?! Како живе Срби на КиМ?!‘“, наведено је у саопштењу.

Погледајте прекид пројекције филма:

„У првом реду налазио се председник Лиге социјалдемократа Војводине, који је Заветницима псовао мајку и вређао их, након чега је неколико чланова Заветника избачено из сале“, стоји у саопштењу.

Српски сабор Заветници позвао је надлежне органе да убудуће забране све сличне догађаје који имају за циљ подривање уставног поретка Србије и омаловажавање српских жртава.

Чанак осудио Заветнике због покушаја прекида пројекције

Председник ЛСВ Ненад Чанак најоштрије је осудио покушај прекида вечерашње пројекције документарног филма од, како кажу, „стране некаквих “Заветника“ и њима сличних“ и истакао да је полиција професионално спречила било какав контакт и сукоб.

„Људи који су вечерас покушали да спрече пројекцију филма у просторијама НДНВ-а не знају или неће да знају да су слобода и толеранција ограничени правом другог, као и да се Нови Сад не повлачи пред насилницима“, саопштио је Чанак.

Он је навео да је јако важно утврдити „политичке менторе и налогодавце који су их послали у насиље, уз неколико јефтиних квази патриотских флоскула“.

 

Извор: Танјуг / Србија јавља