Издвајамо Србија

АКО ОВАКО ПЛАЋАТЕ РАЧУНЕ – БИЋЕТЕ ЈОШ И КАЖЊЕНИ! Плаћате рачун на туђе име, ево шта вас чека…

Народна банка Србије банкама послала допис у којем их обавештава да грађани крше закон уколико онлајн плаћају рачуне на туђе име!

Грађани који су путем интернета плаћали рачуне на туђе име мораће да престану јер крше закон, порука је коју је Народна банка Србије послала банкама!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да подстанари који су на овај начин плаћали комуналије од сада морају да иду у пошту или банку, чекају ред, али и да плате провизију од 70 динара. Исто то важи и за, рецимо, грађане који су уместо старих и болесних родитеља измиривали све обавезе онлајн.

Народна банка Србије је, наиме, прошле недеље послала допис банкама да обавесте клијенте да плаћање било којих рачуна преко интернета који су на туђе име није више дозвољено.

“Добили смо овај допис пре неколико дана и сви смо били у чуду. Већ смо почели да обавештавамо клијенте. НБС је навела да је плаћање на туђе име противзаконито, али нису рекли који се то закон крши. У објашњењу кажу да су постојале бројне малверзације и да на овај начин хоће да их спрече”, истиче извор из једне банке.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић каже да је овакав потез централне банке бесмислен.

“Држава би, укључујући и НБС, својим одлукама требало да смањује трошкове за грађане, а не да им намеће нове или повећава старе. Ако постоје неки други разлози за овакву одлуку, НБС треба да их јасно наведе”, истиче Арсић.
И уредник портала “Каматица” Душан Узелац зачуђен је оваквим потезом НБС.

“Потпуно је погрешно да се због неких злоупотреба санкционише цео сегмент. То само показује да не постоји спремност да се ради, већ да се забраном смањи посао контроле”, каже Узелац.

Народна банка Србије наводи да је открила малверзације због којих је овако реаговала.

“Утврдили смо да одређени субјекти неовлашћено, без одговарајуће дозволе, пружају платне услуге грађанима, и то услуге плаћања комуналија, па је НБС тим субјектима изрекла мере из своје надлежности. Без посебне дозволе коју издаје НБС, платне услуге могу пружати само банке и јавни поштански оператер”, кажу у НБС.

 

Извор: Курир.рс / Блиц