loading...
Свет

Ако Трамп каже “да”, свет добија још једну “нуклеарну претњу”

Фото: Јутјуб
Амерички председник Доналд Трамп најавио је да очекује да у септембру објави да се Иран не придржава нуклеарног споразума из 2015. године, који је потписао са САД и још пет водећих држава, што би могло да доведе до ескалације напетости између две земље, које су већ у лошим односима.

Ова изјава поново је пробудила сећања на период пре него што је бивши председник Барак Обама склопио договор са Ираном о нуклеарном наоружању, када су многи писали да две силе иду ка неизбежном сукобу.

Председник Доналд Трамп још од почетка кампање тврдио је да је Иран главни финансијер тероризма који води агресивну регионалну политику, а сада је поновио те тврдње наглашавајући да је Техеран наставио са ракетним програмом.

Ништа од тога неће се променити све и да САД изађу из договора, међутим могло би да доведе до тога да и Иран престане да поштује све што је договорено и настави са развојем нуклеарног оружја, пише “Аксиос”.

Како се писало у Западним медијима 2015. године, пре него што је договор потписан, стање се оцењивало као врло критично, а Техеран је био на само пар месеци од израде нуклеарне бомбе.

– Ако Конгрес одбије да изгласа нуклеарни дил са Ираном, Техеран ће пожурити да направи нуклеарну бомбу за два до три месеца. Наша једина алтернатива у том случају је рат – навео је у ауторском чланку Ким Холмс, бивши амерички дипломата и помоћник државног секретара.

Овакав сценарио и тада као и сада је врло мало вероватан, с обзиром на то да се ради о две велике силе, које неће дозволити директан окршај.

Ипак, натезање односа и са још активним уговором увелико траје, док у сукобима у Јемену и Сирији подржавају различите зараћене стране.

Из перспективе америчких регионалних партнера, укључујући израелске и партнере из арапског света, једина солуција је смена иранског режима.

Овакве намере заустављене су споразумом који је потписао Барак Обама, међутим није зауставило мешање Ирана у региону, у којем и Америка а и њени савезници имају своје интересе, пише “Атлантик” у анализи.

Прави значај повлачења Америке из споразума са Ираном зависиће од одговора Техерана и Европе, пише “Аксиос”, јер европске силе нису намерене да прате кораке САД по овом питању, због очигледних финансијских разлога, због великог броја послова који се обављају између Ирана и Европе.

Извор: Blic.rs / Vestionline.com
loading...