Србија

Албанци тврде: „Вучић рекао оно што Србија већ зна – Косово је одавно независно“

Саветник косовског председника Хашима Тачија, Азем Власи, поручио је да је крајње време да до „историјског споразума“ између Београда и Приштине дође, а круна тог „историјског договора“ треба да буде међусобно признање Косова и Србије у постојећим границама као и успостављање дипломатских и добросуседских односа.

Како је истакао, председник Србије Александар Вучић учинио први корак ка напуштању „заблуде“ да је Косово у Србији.

– Још од када је Милошевићев режим створио косовску кризу насилним рушењем уставне аутономије Косова 1989. и српску јавност гурнуо у заблуду да је Косово у Србији, Александар Вучић је недавним јавним иступом, преко ауторског текста, учинио први важан корак ка напуштању те заблуде. Изнео је оно што српска јавност поодавно зна: да је Косово од јуна 1999. потпуно независно од Србије, без икакве шансе да се точак историје врати уназад. Наравно да је унутрашњи дијалог у Србији о томе био потребам у циљу „историјског освешћења“ у вези Косова уместо призивања митова поклицима „не дамо Косово!“ То политичко отрежњење српског народа било би добро за Србију, те за усмеравање политичке енергије ка бољој будућности – рекао је саветник Хашима Тачија у интервјуу за „Данас“.

Када је реч о историјском договору Срба и Албанаца, Власи каже да је он могућ и потребан.

– Историјски договор и помирење између Срба и Албанаца је и потребно и могуће. То је требало бити учињено још када се Југославија распала, али на српској страни тада није било ни спремности ни саговорника за то. Шанса за помирење указала се и након јуна 1999. када је Србија својим потписом на Кумановски споразум окончала сваки облик институционалног присуства на Косову. Међутим, српску јавност су обмањивали да је то привремено. Следећу прилику за договор имали смо 2010. када је Влада Србије, на сопствени захтев, од Међународног суда правде затражила и добила јасан и недвосмислен одговор да проглашење независности Косова није у супротности са међународним правом, ни са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Нажалост, те шансе су пропуштене. Сада је крајње време да до „историјског споразума“ дође, а круна тог „историјског договора“ треба да буде међусобно признање Косова и Србије у постојећим границама, успостављање дипломатских и добросуседских односа – каже између осталог Азем Власи.

Извор: Danas.rs