Издвајамо Србија

МЕДИЈИ У САД БРУТАЛНО ВРЕЂАЈУ СРБЕ: Бакарија су убили Срби, они су расисти, пример су њихови спортисти и репрезентације

„Националност осумњичених игра врло важну улогу, јер је расизам, првенствено против обојених људи, врло изражен у Србији“. Као примери су наведени спортисти и српске репрезентације

У тексту под насловом „Шта се десило са Бакари Хендерсоном“, амерички портал „азцентрал.цом“ испрва је детаљно описао шта се овом 22-огодишњем матуранту десило на Закинтосу, а затим следи питање „Да ли је убијен зато што је црнац?“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту стоји да је Бакари тог 7. јула дивљачки пребијен, „што се јасно може видети на снимцима који круже интернетом“, те да је убијен од стране мафије коју чине бели Срби. Напад је трајао 30 секунди, али је био толико жесток да је Афроамериканац убрзо преминуо.

Грчке власти су одмах искључиле расизам као повод за тучу, али сада су почеле да искрсавају информације које упућују да је итекако потребно цео случај додатно преиспитати, пишу они.

– Након дипломирања у мају и то из области финансија и предузетништва, Бакари је отишао у Грчку, како би урадио фотографисање за једну модну линију, рекла је његова породица „Њујорк тајмсу“. Одрастао је у Остину а ишао на колеџ у Аризони и био је енергична и дружељубива особа, која никада није била агресивна нити било кога нападала – каже се у тексту.

Затим следи навођење званичних исказа сведока да се младић са друштвом забављао а затим се сликао са конобарицом, због које је кренуло кошкање а затим и туча, која се наставила испред клуба „Бар Цоде“. Бакари је преминуо, а грчка полиција је ухапсила деветорицу Срба, у доби од 18 – 34, седам од њих је ухапшено док су двојица пуштена уз кауцију.

– Националност осумњичених игра врло важну улогу, јер је расизам, првенствено против обојених људи, врло изражен у Србији. Навијачи те нације познати су по насиљу и малтретирању тамнопутих бразилских играча и имитирању мајмунских гестова упућених њима – објашњава амерички медиј.

Лист даље објашњава да се све десило фебруара прошле године када је бразилски везни играч Евертон Луис у сузама напустио београдски фудбалски терен због увредљивих и расистичких коментара са трибина, а да је уместо подршке од управе српског фудбалског тима добио одговор да „може да се врати у Бразил и тамо млатара својим црним прстима“.

Своје тврдње портал употпуњује још једним „доказом“ о српском расизму. Наиме, „српска женска одбојкашка репрезентација у мају је након такмичења у Јапану позирала са познатим црначким гестом“, наводе они.

А као финални „доказ“ наводе изјаву конобарице, иначе српског порекла, која је рекла како јој је Бакари пришао да се сликају, након чега ју је један од Срба из клуба питао „зашто се сликаш са црнцем када овде има толико белаца и Срба“, након чега је почела туча.

https://youtu.be/LC8Jv1ev0jU

– Управо зато што се појављују нова сазнања и зато што је очигледно реч о расизму, сматрамо да истрага мора да буде обновљена. Америка не сме да се смири, не сме да заборави Бакарија и врх државе не сме да престане да врши притисак све док се не буде знало зашто је убијен Бакари Хендерсон – закључује портал у свом тексту.

Да ли су ово предрасуде и стереотипи или сурова истина о Балканцима? Оставите нам одговоре у коментарима.

 

Извор: Телеграф.рс