Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: „Не желим да останем упамћена као геј премијерка“

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Београд — Србија се мења и то брзо, јер нема времена за губљење, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу британском „Гардијану“.

Реч је о првом интервјуу премијерке неком страном листу од преузимања функције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Гардијан“ наводи да „ова 41-годишњакиња, која никада није била у некој политичкој странци“ није више непозната и ради на промени имиџа Београда.

Лист констатује да је њено постављање за председницу владе било „праћено звуком пробијања стаклених таваница свуда око ње“.

Британски дневник наглашава да она „није прва жена која је преузела ту улогу, већ је Брнабићева и геј особа и дошла је до високе функције, иако није у некој политичкој странци“.

„Србија се мења и то брзо, може да се каже да сам ја део те промене, али не желим да будем означена као ‘геј премијерка Србије’. Порука коју треба да пошаљемо јесте порука која се односи на способност, професионализам и поузданост“, казала је Брнабићева.

„Гардијан“ наводи да је она „посвећена промени имена и реалности Србије“ и да „ради исцрпљујуће са великим младим тимом на административним реформама у склопу припрема за чланство у ЕУ које треба да уследи на крају“.

„Ми смо земља која нема времена за губљење“, рекла је српска премијерка.

Лист наводи да се Брнабићева „након 16 година проведених у иностранству, где је на британском Универзитету Хал завршила мастер студије, вратила у Србију како би била тетка деци своје сестре и посветила се каријери у приватном бизнису, али каже да је увек била заинтересована за политику“.

„Гардијан“ наводи да је она „решена да не истиче свој пол или сексуално опредељење, барем за сада“ и додаје да „као геј држављанка Србије не може да се венча“, али и да Брнабићева каже да у овом тренутку „нема планове да погура правне реформе које се тичу ЛГБТ популације“.

„Разлог због којег нисам фокусирана на то сада је што дубоко, искрено верујем да ће Србија бити толерантније друштво онда када људи буду имали послове, боље плаћене послове, када неће морати да брину о томе како ће да преживе, нити о будућности своје деце, када неће морати да брину због тога што две или три генерације живе под истим кровом“, навела је Брнабићева.

Она је додала да „не мисли да је Србија толико хомофобична“.

„Знам да је то једна од перцепција и схватам да су ставови различити у различитим деловима Србије. Али, неки новинари су били и у селу у централној Србији из којег потиче део моје породице. Видели су групу људи који су пили пиво испред локалне радње и упитали их за мене и они су одговорили: ‘У овом делу Србије гајимо малине, гајимо воће и поврће, не гајимо дискриминацију“, казала је председница Владе Србије.

Она је новинару „Гардијана“ поручила да је „једноставно потребно да чујемо и овакве људе“.

„Грађани Србије имају право на то да не буду приказани кроз мишљење гласне мањине. Ми можемо да имамо културу у којој се не слажемо, све док постоји толеранција и нема насиља. Ми сви имамо различите погледе и вредности, али ја не желим да законом мењам начин на који људи размишљају“, рекла је Брнабићева.

„Гардијан“ наводи да „они који је клеветају, а она сама признаје да неки од српских медија умеју да буду брутални, тврде да је њено сексуално опредељење осмишљено да сакрију истину да (председник Србије Александар) Вучић и даље води земљу, као и да је реч о ауторитарној, корумпираној и етнички подељеној земљи“.

Осим тога, они ту пишу и да је да је „Вучић, који је каријеру почео као екстремнодесничарски министар информисања у ери Слободана Милошевића, одлучан да покаже Западу да се Србија мења и побољшава своје шансе за чланством у ЕУ“.

Наводи се да „Брнабићева инсистира на томе да председник ни у ком случају није неко ко управља сваким детаљем и каже да јој је он упутио само оквирни савет да се ‘фокусира на ограничен број питања, да не шири превише делокруг, да избегава бесмислене састанке и остави времена за размишљање и брзо деловање“.

Британски новинар примећује да је српска премијерка у разговору „прагматична, паметна и агилна“ и додаје да „с обзиром на деликатно балансирање Србије између Европе и Русије, и мора да буде таква“.

Наводи се да је она истицала да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, али да то не захтева напуштање традиционалног пријатељства са Русијом.

„Без икакве сумње, ЕУ је оно ка чему смо кренули. Наш однос са Русијом је дубок, историјски је дубок, у нашој је традицији и нашој вери… Никада од нас није тражено да бирамо ‘или-или'“, рекла је Брнабићева.

Како наводе, као знак своје посвећености ЕУ Брнабићева је у свом кабинету формирала Министарство за заштиту животне средине и Министарство за европске интеграције.

„Заштита животне средине ће бити једно од најтежих и сигурно најскупљих поглавља у приступу Европској унији“, наводи Брнабићева.

„Гардијан“ истиче да су преговори Србије и ЕУ формално почели 2014. године, али да „много Срба губи веру у тај процес и да остају емотивно везани за Русију“.

Према речима Ане Брнабић, истраживања јавног мњења показују да подршку за опоравак, као и да је много Срба препознало да су реформе потребне за улазак у ЕУ неопходне.

„Улазак у ЕУ је само шлаг на торти, пут до тамо је подједнако важан. Провели смо прве три године фокусирајући се на економију, углавном окрећући Титаник од леденог брега корупције“, наводи она.

Административне промене су следеће и најважније реформе за владавину права, истиче „Гардијан“.

„Ако немамо владавину права и ефикасно и транспаретно судство, све друго ће почети да се руши“, истиче Брнабићева.

„Гардијан“ закључује да је „још рано за процене и да би Брнабићева могла и да не успе да промени Србију, али у овом тренутку то је експеримент који вреди гледати“.

 

Извор: Танјуг