Издвајамо Регион

„Антонов“ стигао у Тиват – баца водене бомбе од осам тона

Подгорица — Активни пожари у Црног Гори на приморју и у централној регији су сви под контролом, а на тиватски аеродром слетео је и украјински противпожарни авион АН 32П.

Канадер из Украјине, слетео је са девет чланова посаде и пратећег особља око 20.30 на тиватски аеродром, а како је раније поручио представник НАТО Пјер Казалет, он у Црну Гору долази кроз НАТО механизам за цивилну помоћ, преноси РТЦГ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о авиону типа Антонов АН32П, чији капацитет је 8.000 литара воде, који ће са два „дромадера“ Директората за ванредне ситуације МУП-а гасити пожаре на полуострву Луштица.

Он, како се наводи, водену бомбу од осам тона на пожариште баца са висине од само 40-50 метара, при брзини од 240-260 км/х.

Такође, ујутру се очекује долазак швајцарског вишенаменског хеликоптера Супер пума.

„На основу захтева за међународну помоћ који је Црна Гора упутила Механизму цивилне заштите ЕУ и НАТО-у, око 21х се на Тиватски аеродром очекује слетање украјинског противпожарног авиона АН 32П, чији капацитет је 8000 литара воде, а сутра ујутру се очекује долазак швајцарског вишенаменског хеликоптера Супер пума, чији капацитет је 2000 литара воде“, саопштио је Директорат за ванредне ситуације МУП-а.

Помоћ црногорским ватрогасцима пружиће и противпожарни авион Ер Трактор (Аир Трацтор) из Израела, капацитета 3000 литара воде, који би био оперативан наредних дана.

Како се наводи, председник Бугарске Румен Радев обавестио је црногорског колегу Филипа Вујановића о спремности те земље, као НАТО савезнице и пријатеља, да одмах упути специјализовани хеликоптер за гашење пожара који би у току сутрашњег дана интервенисао на најкритичнијим местима пожара у Црној Гори.

 

Извор: Тањуг