Издвајамо Србија

АЗДЕЈКОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Очекујем од Ане Брнабић да легализује истополне бракове, то је обећано ЛГБТ заједници

Београд — Избор Ане Брнабић важан је за ЛГБТ заједницу у Србији, најпре на симболичном нивоу, рекао је за профил „Зашто“ на Фејсбуку Предраг Аздејковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он од премијерке очекује да спроведе Акциони план за спровођење Стратегије за смањење дискриминиације који је у претходном саставу донела Влада Србије.

„Ту је дефинисано да Србија мора правно да регулише истополна партнерства, као и како транс особе долазе до нових докумената“, навео је Аздејковић и додао да је то обећано ЛГБТ заједници, али да ништа није урађено.

„Надам се да ће влада Ане Брнабић спровести тај акциони план“, рекао је председник Геј инфо центра из Београда..

Њен избор доприноси и видљивости овдашње ЛГБТ заједнице, казао је Аздејковић који, како каже, сумња да у земљи Србији сада постоји особа која не зна за Ану Брнабић и да је она припадница ЛГБТ популације.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

„Мислим да ће временом то допринети и смањењу предрасуда према ЛГБТ популацији, рекао је он.

Аздејковић каже и да иако нема никаква превелика очекивања од ње. Брнабићеву, како каже, на неки начин види као средство активистичке борбе зато што ЛГБТ активисти у сваком тренутку могу на пример да кажу – Устав Републике Србије забрањује премијерки да се уда.

„Ми њу можемо да користимо као симбол наше борбе. То нам отвара много више простора, нарочито медијског, за ствари које желимо да постигнемо“, рекао је Аздејковић.

 

Извор: Танјуг