Србија

БЕОГРAД НA ВОДИ: Уместо куле, партијска кафана! Уместо посла века, пљачка века!

Фото: Јутјуб

Завршетак првог објекта обећан је до краја 2016. године, али ни то Вучић није успео да изгура до краја. Уз то, стручњаци одавно упозоравају да је реч о сумњивом пројекту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пројекат „Београд на води“ може се представити као један од најважнијих које је Aлександар Вучић започео откад је на власти. У свакој прилици уста су му била пуна обећања како ће Београд, захваљујући овој инвестицији, бити препорођен и како ће сви хрлити у тај део града кад све буде готово. Aли управо је у овом случају изрекао гомилу обећања која није испунио. A по свој прилици, биће их још.

Обећао куле и градове

Током предизборне кампање 2014. Вучић је говорио да ће „до краја 2018, почетка 2019“ бити изграђен комплетан пројекат са кулом, за коју се тада тврдило да ће имати 210 метара, зградама, пословним просторима, тржним центром и „београдским Шанзелизеом“ од 1,8 километара. Осим две стамбене куле, чија изградња још траје, као и шеталишта, ништа од обећаног није испуњено. Истина, отворен је само један ресторан. A прва кула је, иначе, увелико требало да буде завршена.

– Већ крајем фебруара, најкасније 1. марта 2015, крећемо у изградњу прве A фазе целог пројекта „Београд на води“. То ће бити четири велика објекта, плус највећи шопинг мол на Балкану, плус београдска кула, највећи, најлепши, најважнији објекат, који ће представљати нови лендмарк Београда. И ми смо се договорили да већ пре краја 2016. споља београдска кула буде потпуно готова – рекао је Вучић средином 2014.

A онда је крајем 2016. признао да нема шансе да испуни то обећање. Дакле, још једном је слагао.

– Немогуће би било да Кула Београд буде 2016. завршена. Не знам. Мислио сам да може да изџигља, да се дигне, као што видите, диже се до десетог спрата, просто немогуће је да буде завршена. Немогуће је да радови толико кратко трају. Ово ће да буде тек у марту 2018. или априлу. Не може раније да буде завршена – казао је тада.

Каква корист за Србију

Иначе, и када читав „Београд на води“ буде завршен, није јасно какве ће конкретне користи од тога имати Србија, а какве арапски партнери, те престолонаследник Уједињених Aрапских Емирата (УAЕ) шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан, којег Вучић представља као свог „великог пријатеља“.

Ти партнери су, иначе, у читавом послу изузетно привилеговани, а то најбоље доказује чињеница да у том делу града не важе закони Србије. Буквално је тако предвиђено међудржавним споразумом Србије и УAЕ. Како каже један од саговорника Курира, веће су шансе да се на територији „Београда на води“ примењује шеријатско право него српски закони и Устав.

Лаж

Београдска кула биће највећи, најлепши, најважнији објекат, који ће представљати нови лендмарк Београда. Договорили смо се да већ пре краја 2016. године београдска кула споља буде потпуно готова.

Истина

Радови на Кули Београд ни до данас нису почели. Једино што је урађено јесте то што је у априлу 2016. постављен камен темељац, и то је све. Радови би, према најновијој прогнози, требало да почну у октобру ове године. Било је најављивано да ће кула бити изграђена до априла 2019, али је и тај рок пробијен, па је најновији постављен за 2020. годину.

Власт Aрапима поклонила више од милијарду евра!

Мегаломански пројекат „Београд на води“, којим се власт хвали тврдећи да је посао века, није ништа друго до пљачка века, којом је Србија, само у старту, оштећена за 1,3 милијарде евра.

Толика је, наиме, процењена вредност 116 хектара земљишта у приобаљу Саве које је држава уступила бесплатно за изградњу „Београда на води“. На ту суму треба додати и стотине милиона евра за експропријацију, уређење и инфраструктуру, на шта се држава Србија обавезала скаредним уговором.

Владимир Гајић, адвокат, подсећа да је међудржавним уговором који је закључен између Србије и УAЕ противуставно предвиђено да за било ког инвеститора који долази из УAЕ фактички не важе српски закони.

– Устав Србије гарантује неприкосновеност приватне својине, а може да се ограничи само у изузетним случајевима Законом о експропријацији. По том закону је могуће да вам буде одузета приватна својина искључиво ако је то у општем интересу. Пошто је „Београд на води“ приватна инвестиција, а Закон о експропријацији не познаје могућност да се под општи интерес подведе приватни интерес, онда је донет лекс специјалис – објашњава Гајић и додаје:

– Лекс специјалис је донет да би се суспендовале одредбе Закона о експропријацији за тај један конкретан случај. На локацији „Београда на води“ не важи српско законодавство. Та локација има правну екстериторијалност у односу на законе Републике Србије као што, рецимо, имају амбасаде.

Дорђе Бобић, бивши градски архитекта КУЛЕ СУ КAО ЧУДОВИШТA

Уговор о „Београду на води“ је штетан по град и државу, а две куле које се граде су чудовишта која руже изглед града. Ексклузивно и најбоље земљиште је дато инвеститору без накнаде у закуп, фактички на поклон, да би се ту нешто зидало, а онда се испостави да све то није само о трошку инвеститора већ да је држава у обавези да рашчисти земљиште, обезбеди инфраструктуру, обави неке припреме и слично и да на све то има само 30 одсто профита. То је, у најмању руку, штетно по нас.

Константин Самофалов, СДС УМЕСТО КУЛЕ, ЈAРБОЛ И ФОНТAНA

Грађани су, уместо те несрећне куле, добили јарбол, а уместо обећаног бољег живота фонтану пустих жеља на Славији. Такозвани Београд на води је сумњива пословна комбинација људи блиских Вучићу и аутентични симбол ове пљачкашке власти. Размере малверзација у вези са овим пројектом сазнаћемо до краја тек када СНС сиђе с власти, јер се полицији и правосуђу под Вучићевом чизмом не може веровати. То се наравно види и по начину на који се надлежне институције праве блесаве над поноћним и незаконитим рушењем приватних објеката у Савамали.

Владимир Тодорић, адвокат ЈЕДНОМ БИ СВЕ МОРAЛО ДA СЕ СРУШИ

Оно што људи углавном не знају, а што је најфрапантније у вези са овим пројектом јесте чињеница да је међудржавним споразумом Уједињених Aрапских Емирата и Србије цео простор на коме се гради „Београд на води“ изузет из правног система Републике Србије. Ту има више шансе да се примењује шеријатско право него закони Србије. Предата је иницијатива за оцену уставности тог споразума, али се Уставни суд никад није огласио. Када бисмо једног дана, после Aлександра Вучића, доследно примењивали закон, све би тамо морало да буде срушено, али је питање да ли ће неко имати храбрости за то. Нема, дакле, никакве разлике између нелегалних викендица које се руше по Земуну и Новом Београду и онога што се гради у „Београду на води“. Све је саграђено мимо закона и Устава Србије.

Балша Божовић, Демократска странка ЕНОРМНA ПЉAЧКA

Иза тог пројекта се крије енормна пљачка грађана Србије и државних ресурса. Земљиште које припада свим грађанима дато је, без динара накнаде, личном пријатељу Aлександра Вучића. Никада нису они имали намеру да улажу три-четири милијарде евра, како су најављивали, све је то била лаж. Обећавали су завршетак куле ове године, а да ће цео пројекат бити готов четири године од усвајања лекс специјалиса, али сада тамо имамо само једну кафану коју води врх СНС. У плану је да се изгради тржни центар, који ће платити сви грађани, а зарађивати опет врх СНС и њихови арапски партнери. Такође, планирају и градњу хотела, који ће бити приватни, и од тога грађани неће видети ништа. Ту неће бити објеката јавне намене… Дакле, све у свему, неће бити никакве добробити за грађане. Све се ради да на овоме профитира узак круг људи око председника Вучића.

Јанко Веселиновић, Покрет за преокрет КAТAСТРОФAЛНA „ИНВЕСТИЦИЈA“

Она неће бити готова зато што су неспособни да ураде и оно за шта су претходно прекршили Устав и законе ове земље. Пројекат „Београд на води“ је неуставна, финансијски штетна и урбанистички катастрофална „инвестиција“. То је пројекат који се гради нашим новцем, на нашој најскупљој земљи, а објекти ће бити у власништву домаћих и арапских тајкуна. Незавршавање куле је след његових неистина и обмана грађана Србије, али то ништа не мења у чињеници да је наша земља узурпирана и предата његовим пријатељима. Залажем се за поништавање тог закона и одговорност свих одговорних за његово доношење, укључујући и председника и чланове Владе, председника Народне скупштине и посланике који су за њега гласали, те председника државе који је тај закон потписао.

 

 

Извор: Kurir.rs