Свет

БЕРЛИН И ВАШИНГТОН ЗАРАТИЛИ ЗБОГ МОСКВЕ! Немачка запретила: Увешћемо противмере због ВАШИХ САНКЦИЈА РУСИЈИ!

Америчке санкције против руских и европских компанија које сарађују са Москвом су „незаконите“ и „крше међународно право“, изјавила је министарка економије Немачке. Упркос захтевима Европске уније, Вашингтон је одбио да следи „заједничку политику“ у санкцијама, па сада Европска комисија разматра питање „противмера“ против САД, истакла је она.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка министарка економије Бригит Циприс критиковала је америчке санкције против Русије као „незаконите“ и запретила Вашингтону противмерама, преноси лист „Цајт“. Амерички нацрт закона такође предвиђа санкције против немачких и европских компанија.

– Сматрамо да ово једноставно крши међународно право – изјавила је Циприсова. – Американци не могу да кажњавају немачке компаније због чињенице да оне послују у некој другој земљи.

Према њеним речима, нико не жели „трговински рат“ и због тога су Американце позвали да не одустају од заједничке политике санкција. „Нажалост, они то нису урадили. Због тога Европска комисија тренутно разматра одговарајуће мере. Европа је спремна да предузме краткорочне контрамере“, нагласила је Циприсова.

„Цајт“ наводи да су прошле недеље Представнички дом и Сенат одобрили санкције. Према мишљењу критичара, Конгрес има економске интересе. Немачке фирме биле су узнемирене, јер су америчке санкције усмерене, између осталог, и против компанија које су укључене у изградњу руских гасовода. Конкретно, Сједињене Америчке Државе намеравају да спрече изградњу гасовода „Северни ток 2“, у којем учествују немачке, холандске, француске и британске фирме. Такође би могле да утичу и на друге пројекте чији избор ће зависити од председника Трампа.

Неустрашива руска морнарица: Путинове речи загрмеле на поморској паради, свету показао какву моћну флоту има

У вези са забринутошћу Немачке и других земаља ЕУ, амерички државни секретар Рекс Тилерсон је саопштио о преговорима са европским партнерима. Према његовим речима, он у том погледу тежи „блиској сарадњи са нашим пријатељима и савезницима“ и жели да одлука о санкцијама буде „исправно схваћена“.

Са своје стране, Москва је саопштила да ће као одговор на санкције број америчких дипломата у Русији бити смањен за 755. Према речима Владимира Путина, то би било „осетљиво“ за САД. Истовремено, руски председник искључио је наредне санкције, закључује „Цајт“.

 

Извор: Tanjug