Србија

Бојали смо се чланства Косова у Унеско, али ако уђе у Интерпол ове две опасности нам прете

На септембарској седници Генералне скупштине Интерпола у Пекингу одлучиваће се о захтеву такозваног Косова за пријем у ову организацију.

Како привремене власти у Приштини врло активно лобирају за остварање овог њиховог циља, док је на челу дуги низ година био Американац Роналд Нобл, а врло ретко се дешава да Генерална скупштина одбије нечије чланство, велике су шансе да Косово* постане члан међународне криминалистичке полицијске организације. То би са собом донело две велике опасности по Србију и њене званичнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како за Телеграф.рс објашњава Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиција, постоје велике шансе да Косово* постане чланица Интерпола на септембарској седници Генералне скупштине те организације. Уколико се то догоди, каже Ницовић, Приштина добија полуге неограничене моћи, што би за Србију имало катастрофалне последице.

А две су кључне.

Наиме, Косово* би онда могло да било ког српског функционера стави на Интерполову потерницу, а добили би и могућност да сазнају за којим лицем се на међународном плану води потрага, укључујући своје држављане, као и да о томе обавесте албанску и косовску мафију.

Они могу било ког човека из Србије ставити на листу Интерпола, на пример Вучића или Дачића или било ког другог политичара из Србије због наводних ратних злочина или хушкања на рат. Имали смо пример Оливера Ивановића — увек можете да исконструишете оптужницу и нађете неке сведоке – упозорава Ницовић.

Наиме, дипломатски имунитет српске званичнике не би заштитио од хапшења уколико би се нашли на Интерполовим потерницама. Ницовић објашњава да би са потернице могла да их склони само земља која их је на њу ставила.

– Ако ставе рецимо Вучића на листу потерница, само Косово може да га скине са те листе. Он може да има дипломатски имунитет, али имао га је и Харадинај, па су ухапсили, али и пустили под притиском америчких лобија – указао је Ницовић.

Уколико би Косово постало чланица Интерпола отвара се могућност да садашњи шефови политичких структура на Косову могу да знају шта се дешава у свету потрага криминалистичких полиција.

– Не само што се на неки начин укључујете у светску мрежу обавештајних структура које прате глобални тероризам и криминал, него исто тако имате могућност да на потерницу ставите било ког човека за кога рецимо мафија плати да се нађе на потерници. Косово за новац то може да одради, а могу и да продају податке Интерпола о потрагама за одређеним лицима другим мафијашким структурама у свету – напоменуо је Нивоцић.

Он каже косовски званичници већ годинама лобирају преко Американаца за пријем у Међународну асоцијацију криминалистичких полиција.

– Могућности Косова за злоупотребу чланства у Интерполу су бескрајне, а само машта је граница – истакао је члан Светске асоцијације шефова полиција.

Поводом ове ситуације, састали су се потпредседници Владе Србије и министри спољних и унутрашњих послова, Ивица Дачић и Небојша Стефановић. Двојица саговорника су разговарала о сарадњи два минисарства, посебно о наставку координираних напора на плану супротставјања настојањима тзв. „Косова“ да постане члан Интерпола.

Договорено је да се у наредном периоду координација два министарства по овим питањима додатно интензивира, саопштено је из МСП-а.

Двојица министара су сагледали да су досадашње активности, као и могућности даљег деловања по овом питању од посебне важности у контексту заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Извор: Telegraf.rs