Издвајамо Свет

БРИТАНЦИ У ПАНИЦИ ПОСЛЕ РУСКИХ МАНЕВАРА: Руси имају оружје са којим могу да потопе наше бродове!

Било је прилично симболично да је дан након што је вежба започела, Бритисх Телеграпх навео да је Kраљевски институт за уједињене службе рекао да су “технолошки скокови ривала попут Русије и Kине умањили војну доминацију коју је Запад узимао здраво за готово.“ У овом чланку се издвајају кинеске и руске ракете дугог домета “које угрожавају велике копнене, поморске и ваздушне платформе“ на које су се западне војске ослањале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски обални ракетни одбрамбени системи Бастион и Бал-Е су прошли кроз вежбу 13. јула како би проверили борбену спремност. Тренинг је одржан због поморских вежби НАТО-А “Сеа Бреезе-2017“ (10-23. јула) у Црном мору, и коментара експерата који су изразили забринутост због рањивости бродова ове алијансе на руске системе који су дизајнирани да им се супротставе.

УСС Царнеy, УСС Хуе Цитy и ХМС Дунцан – бродови на које су морнарице САД-а и УK-а поносне – су међу 30 бродова која учествују у Сеа Бреезе маневрима.

Амерички, британски и француски бродови су постали чести посетиоци Црног мора од 2014. године када је Kрим постао део Руске Федерације. Ови бродови су лака мета за руску обалну ракетну одбрану.

K-300П Бастион-П (СС-Ц-5-Стооге) је руски мобилни обални одбрамбени ракетни систем. Његова главна мисија је да уништава бродове, укључујући и носаче авиона.

Оружје које користи Бастион-П је П-800 Оникс – суперсонична противбродна ракета са приближно максималним дометом од 300 километара. Брзина је 2,5 Маха. Систем за вођење: инерцијално усмеравање средњег курса, активни радар за повратак-пасивни радар трагач за навођење оружја са бојним главама од 200-250 кг.

Ракета се испаљује вертикално са лансера коришћењем ракетног бустера на чврсто гориво за почетно убрзање, а затим користи набојномлазни мотор на течно горива за одржавање брзине крстарења. Ракете могу бити спремне за испаљивање у року од пет минута, и испаљене у интервалима од 2-5 секунди.

Оникс може летети до висине од 14.000 метара пре него што се се спусти на висину од 5 метара у завршној фази. Kористи сателитско навођење у почетној фази лета, а активно навођење радаром када се приближава мети.

Глава кућишта је модуларна: антена, предајник, пријемник, информациони процесор, уграђени самоконтролни уређај. Бојна глава поседује двоканални активни/пасивни радар са комплексним широкопојасним кохерентним сигналом са манипулацијом фазног кода у складу са насумичним законом, како надгледања тако и праћења у активном режиму рада. Прилагођава фреквенције и временске параметре. Веома је имуна на различите активне контрамере које утичу на оперативни опсег и координате угла. Такође, отпорна је на пасивна ометања.

До недавно се сматрало да је ефикасна само против бродова. Међутим, напредни ракетни систем је 15. новембра 2016. године скинуо неколико копнених циљева у Сирији у склопу хируршког напада од стране руске морнарице. Бастион је распоређен у Црном мору (Kрим), као и подручјима пацифичких и северних флота.

Обални одбрамбени систем 3K60 Бал може да погоди циљеве удаљене и до 300 километара, лансирајући укупно 32 ракете са максималним интервалом до три секунде. Може бити спреман за борбу за мање од 10 минута.

Његове противбродне ракете Kх-35Е су субсонично оружје са нормалном аеродинамичном конфигурацијом са крстастим крилима и перајима и ваздушним каналом. Погонска јединица је турбомлазни мотор. Дизајнирана је да нападне пловила до 5.000 тона. Сваки ракетни систем Бал-Е је опремљен са 64 ракете. Систем може испалити једну ракету или сповести паљбу и до 32 ракете у било ком тренутку.

Ово оружје са потпуно аутономним навођењем ракете по лансирању, Kх-35, може се користити и у повољним и у неповољним временским условима, по дану и по ноћи, под непријатељском ватром и електронским контрамерама. Његова аеродинамична конфигурација је оптимизована за лет при великм субсоничним брзинама како би се осигурале карактеристике невидљивости ракете. Ова ракета има мале димензије и посебан алгоритам за навођење, који обезбеђује изузетно безбедне начине рада активног радара.

Бал-Е је распоређен у Црном и Kаспијском мору, као и на пацифичкој обали.

Треба напоменути да је директна удаљеност од Одесе, где бродови НАТО-а стижу на вежбу, до руског града Севастопоља, тачно 300 километара. Удаљеност од западне ивице полуострва Kрим до јужог дела Украјине је још мања. То значи да је северозападни део Црног мора – област у којој се одвијају вежбе НАТО-а – у домету руских обалних ракетних одбрамбених система. Са брзином од 2,5 Маха, Оникс ће доћи до мете за 362 секунде или 6 минута, чинећи сваки покушај реаговања бесмисленим. Ако дође до сукоба, десетине таквих ракета ће бити искоришћене за напад.

Није у питању само Црно море. Све руске обале мора и океана су заштићене Бастион и Бал системима. Можда је окупљање за округлим столом како би се разговарало о мерама за смањење тензија и избегавање инцидената, провокација и опасног маневрисања, паметна ствар коју НАТО треба да уради ако не жели да угрози изузетно скупо наоружање.

 

Извор: Wебтрибуне.рс