Издвајамо Србија

БРНАБИЋ ШОКИРАЛА ЗАПАД: Србија више неће позајмљивати паре од ММФ-а?!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Србија је фокусирана на закључивање програма Међународног монетарног фонда ове године и процениће његове последице по економски раст пре него што затражи нови аранжман, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу за америчку агенцију „Блумберг“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијерка Брнабић је истакла да ће наставити спровођење плана реформе јавне управе коју је отпочео председник Александар Вучић, а кога је она заменила на функцији премијера.

Упитана да ли би Србија могла да одустане од обнове трогодишњег аранжмана из предострожности, којим су званичници ММФ препоручили мере које укључују смањење расхода, продају или гашење непрофитабилних државних компанија и смањење броја запослених у јавној администрацији, она је одговорила да је „то могуће“.

Америчка агенција напомиње да је Брнабићева, образована у САД и Британији, новајлија у политици и да је у источној Европи прва жена отворено хомосексуалног опредељења на челу владе.

У интервјуу који је Блумбергу дала у петак, првог дана на функцији премијера Србије, а који је та агенција данас објавила, Брнабићева је рекла да жели да у наредне две године убрза економски раст на четири одсто, са три одсто колико износи у 2017. години.

Она се, наводи Блумберг, суочава са тешком борбом након што је привредни раст успорио на 1,2 одсто у првом кварталу у односу на исти период претходне године, а сада разматра да ли користи од новог аранжмана са ММФ-ом имају превагу над строгим надзором тог повериоца са седиштем у Вашингтону.

– Очито је добро имати некога да вам даје темпо, ритам реформи, са ким разговарате о приоритетима, и све то је велика предност. Међутим, понекад је ММФ оштрији него што је потребно, и у том смислу би нови споразум могао да омете раст – рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, влада коју предводи ће настојати да укине 11.300 радних места у локалним администрацијама до 2020. године, укључујући 2.500 ове године, пошто Србија реформише своју јавну управу и реорганизује државне финансије.

Премијерка је подсетила да је Вучић од 2013. већ укинуо 80.000 радних места у локалним управама и државним предузећима.

Блумберг наводи да су јавне финансије Србије у бољем стању након што је њен буџетски дефицит, пре три године један од највећих у Европи, у 2016. години смањен на мање од трећину.

Брнабићева је тој агенцији рекла и да њен тим и даље „разговара и одлучује“ о томе да ли да ове године прода нову еврообвезницу или не, јер су „локални тржишни услови добри, а веома је добра и ликвидност буџета“.

– Година 2016. била нам је прва са примарним вишком, али велике суме новца и даље одлазе на плаћање камата на скупе зајмове. Зато мислим да ће 2018. бити година у којој можемо очекивати да каматне стопе буду значајно ниже – истакла је премијерка Србије.

Kако је навела, док мисија ММФ-а тренутно борави у посети Београду како би проценила напредак постигнут на пољу структурних реформи, Србија је „стопроцентно фокусирана на спровођење седме ревизије“ аранжмана и нада се се да ће закључити програм до краја године.

Говорећи о задацима нове владе, Брнабићева је указала да је један од највећих изазова и даље рад на испуњавању обећања о продаји или затварању низа непрофитних компанија које су још прошле године из државног буџета црпеле око милијарду долара годишње.

Нека од тих предузећа су, објаснила је, сада у процесу реструктурисања, док се за друга и даље траже саветници.

Блумберг напомиње да Србија мора, такође, да усвоји закон о локалним управама – међу којима неке, како примећује премијерка, имају пет пута више запослених него што им је било потребно пре само четири године – и да утврди начин исплате државних плата.

– И даље имамо неке веома, веома тешке задатке које морамо испунити до краја године – закључила је премијерка Брнабић.

 

Извор: Танјуг