Издвајамо Регион Србија

БРУКА, ВИШЕ И НЕ КРИЈУ ДА СУ УСТАШЕ, А ЕВРОПА И ДАЉЕ ЋУТИ! Хрвати: Павелић није злочинац!

Жупанијски суд у Загребу рехабилитовао Филипа Лукаса, главног пропагандисту вође злочиначке НДХ. Стручњаци тврде да ће следећи бити и сам Анте Павелић!
Жупанијски суд у Загребу рехабилитовао је јуче и Филипа Лукаса, ратног председника Матице хрватске у време злочиначке Независне Државе Хрватске (НДХ) и главног пропагандисту злочинца Анта Павелића!

Лукас је, наиме, био портпарол усташког режима и лично је писао говоре Павелићу. Због тога је побегао из Хрватске, а онда је осуђен на смртну казну. У пресуди коју је Жупанијски суд јуче поништио пише да је Лукас проглашен кривим због величања НДХ и усташтва, као и омаловажавања народно-ослободилачке борбе.

Ова скандалозна судска одлука, убеђени су стручњаци, представља увод у рехабилитацију самог Анта Павелића и његове злочиначке НДХ! Европски званичници, који су ћутали и кад је исти суд поништио пресуду кардиналу Алојзију Степинцу којом је био осуђен на 16 година затвора због насилног покатоличавања Срба, ни овог пута нису осудили величање усташтва у Загребу!?!
У образложењу одлуке Жупанијског суда, који је до сада неколико пута одбијао да прихвати Лукасову рехабилитацију, сада се наводи да кривично дело за које је осуђен није довољно „тешко“ за смртну казну!?!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пропагирање усташког режима није довољно тешко казнено дело за изрицање смртне казне. Процес који је вођен против Лукаса није био по стандардима независног суда, пише у образложењу судске одлуке.

Милорад Пуповац, председник СНВ у хрватском Сабору, каже за Информер да је то веома опасно.

– Судска рехабилитација Филипа Лукаса опасан је поступак којим се потенцијално отвара пут за рехабилитацију не само оних који су подржавали квислиншки и злочиначки режим Анте Павелића, већ и вредности и идеја тог режима. То је опасно у сваком погледу – наглашава Пуповац.
Миодраг Линта, шеф Савеза Срба у региону, истиче да је нова одлука хрватског правосуђа скандалозна.
– Све то има функцију да допринесе процесу рехабилитације високих званичника НДХ, а тиме и усташког покрета, који се тобоже борио против београдског централизма и није био злочиначки ни нацифашистички. Хрватска данас је у суштини наследница злогласне НДХ, као дела Југославије, која је настала 1945. године на темељу огромних српских жртава. Хрватски народ није спреман да се суочи са својом злочиначком прошлошћу. То од њега не тражи чак ни Европска унија, која прећутно толерише обнову и рехабилитацију усташтва – подвлачи Линта.

То није крај

Саво Штрбац, директор документационог центра „Веритас“, верује да Хрвати нису завршили с рехабилитацијама.
– Прошле године у овом време исти овај суд поништио је пресуду кардиналу Алојзију Степинцу због наводно нефер и непоштеног суђења. Дакле, и тада су у први план стављени исти разлози који се и сада наводе у Лукасовом случају. Очигледно је да када се точак закотрља, тешко га је зауставити – закључује Штрбац.

Извор: Informer.rs