Издвајамо Србија

ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ?! ВУЧИЋ ПОКЛАЊА АРАПИМА 1,3МЛРД. ЕВРА: У „Београду на води“ не важе српски закони

Фото: Јутјуб

Мегаломански пројекат „Београд на води“, којим се власт хвали тврдећи да је посао века, није ништа друго до пљачка века, којом је Србија, само у старту, оштећена за 1,3 милијарде евра, оцењују саговорници Курира

Мегаломански пројекат „Београд на води“, којим се власт хвали тврдећи да је посао века, није ништа друго до пљачка века, којом је Србија, само у старту, оштећена за 1,3 милијарде евра, оцењују саговорници Курира.
Толика је, наиме, процењена вредност 116 хектара земљишта у приобаљу Саве које је држава уступила бесплатно за изградњу „Београда на води“. На ту суму треба додати и стотине милиона евра за експропријацију, уређење и инфраструктуру, на шта се држава Србија обавезала скаредним уговором.

Нереални услови

Иначе, пројект „Београд на води“ гради предузеће „Београд на води“, чији су власници фирма „Белгрејд вотерфронт капитал инвестментс“ из Уједињених Арапских Емирата са 68 одсто удела и Србија са 32 одсто удела.

У уговору је наведено да држава Србија даје 116 хектара бесплатно за изградњу пројекта, као и да се обавезује да плати све у вези са инфраструктуром (9.1.1 тачка уговора) – „воду, струју, гас, путеве, односно просторни план, укључујући сва саобраћајна решења и приступне путеве“, и све то најкасније до 31. децембра 2019. Према грубим проценама, само у инфраструктуру држава Србија треба да уложи око 800 милиона евра.

Држава је, такође, преузела на себе и експропријацију зграда око аутобуске станице „Ласта“ и за то је платила 3,3 милијарде динара, односно око 30 милиона евра. Највећи део овог новца отишао је на експропријацију две зграде – „Искре“ и „Симпа“, од око 2.500 квадрата.

Званичници су у више наврата најављивали да ће цео пројекат вредети 3,5 милијарди евра и да је то добро за Србију, али кад се погледа уговор и да се фирма из УАЕ обавезала да у посао уђе са 150 милиона евра, као и да да 150 милиона евра позајмице, те да поменуте милијарде онда иду из нашег буџета, питање је зашто је Србија уопште узимала партнера за овај посао.

Поклоњено земљиште

Економиста Милан Ковачевић, подсећа да сва улагања у натури која врши домаћа страна, не утичу на њен удео у капиталу.

– На поклоњеном земљишту ће се изградити око два милиона квадрата простора. Ако се изграђени простор процени на само 2.000 евра по квадрату, добија се укупно четири милијарде евра вредности изграђеног, па по устаљеном вредновању земљишта у висини 1/3 вредности изграђеног простора, поклоњено земљиште данас има вредност од бар 1,3 милијарде евра. – каже Ковачевић.

Ђорђе Бобић, бивши архитекта Београда, каже да је уговор штетан и пљачкашки по град и државу,чудовиште које је наружило изглед града.

– Пре свега, ексклузивно и најбоље земљиште је дато инвеститору без накнаде у закуп, фактички на поклон, да би се ту нешто зидало, а онда се испостави да све то није само о трошку инвеститора, већ да је држава у обавези да рашчисти земљиште, обезбеди инфраструктуру, обави неке припреме и слично, и да на све то има само 30 одсто профита. То је, у најмању руку, штетно по нас – објашњава Бобић.

Стручно Гајић о лекс специјалису

За „Београд на води“ не важе српски закони

Владимир Гајић, адвокат, подсећа да је међудржавним уговором који је закључен између Србије и УАЕ противуставно предвиђено да за било ког инвеститора који долази из УАЕ фактички не важе српски закони.

– Устав Србије гарантује неприкосновеност приватне својине, а може да се ограничи само у изузетним случајевима Законом о експропријацији. По том закону је могуће да вам буде одузета приватна својина искључиво ако је то у општем интересу. Пошто је „Београд на води“ приватна инвестиција, а Закон о експропријацији не познаје могућност да се под општи интерес подведе приватни интерес, онда је донет лекс специјалис – објашњава Гајић и додаје:

– Лекс специјалис је донет да би се суспендовале одредбе Закона о експропријацији за тај један конкретан случај. На локацији „Београда на води“ не важи српско законодавство. Та локација има правну екстериторијалност у односу на законе Републике Србије као што, рецимо, имају амбасаде.

Савамала оде Арапима

Дадосмо„Геозавод“,„Бристол“…

Уговором је дефинисано и да предузеће „Београд на води д.о.о.“ може бесплатно да користи зграду „Геозавода“, хотел „Бристол“, групе зграда у четврти Савамала, главну зграду Железничке станице, Фабрику хартије, Окретницу вагона, зграду Поште.

Не давимо Београд

Тужба у најави

У марту ове године Иницијатива Не да(ви)мо Београд упутила је Републичком јавном тужилаштву иницијативу за утврђивање ништавности уговора. Србија у Београд на води улаже више него инвеститор, али инвеститор одлучује како ће обале Саве изгледати.
Из Иницијативе су тада најавили и да ће ако тужилац Загорка Доловац не буде прихватила да размотри њихов предлог, поднети тужбу надлежном суду против оних који су учествовали у закључењу овог уговора.

 

Извор: Курир