Издвајамо Србија

Дачићу, одакле ти 300.000 евра за стан на Дедињу?

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије, коме је Зорана Михајловић, тада министарка грађевинарства, помогла да добије сагласност за легализацију бесправно дограђеног стана на Дедињу, не жели да открије одакле му око 300.000 евра, колико је 1997. године вредела некретнина у елитном делу Београда.

Иако тврди да ништа није бесправно градио, вицепремијер је признао да је стан на Дедињу купио 1997. године. Те године он је био портпарол СПС и посланик у Скупштини Савезне Републике Југославије. Страначки гласноговорници обично не примају плату ако су посланици, па је Дачић у то време добијао само око 3.100 динара или око 920 марака као посланик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До те 1997. године, када је купио стан од 119 квадрата, за који му је требало око 300.000 евра, Дачић нигде није радио, осим у странци, али то му није сметало да у 31. години дође до вредне некретнине. Дачић је дипломирао на Факултету политичких наука, био је први председник Младих социјалиста Београда од 1990. године и портпарол СПС од 1992. до 2000. године. У Већу грађана Савезне скупштине СРЈ био је од 1992. године.

Дачић је за Курир раније признао да је стан на Дедињу купио 1997. и да је то легална некретнина, са свим потребним дозволама које је претходна власница стана 1995. добила у општини Савски венац.

– Моја имовина се 20 година није мењала, купио сам легалан стан са свим потребним папирима. Није ми Зорана Михајловић помагала јер је стан имао све дозволе. На мене се води 90 квадрата, а 29 на моју жену Сању. За тих 29 квадрата сам подигао кредит и на стану није било никаквих радова, нити доградње, па самим тим ни захтева према државним органима. Иначе, сви подаци су пријављени Агенцији за борбу против корупције – рекао је он.

На питање колико је вредео квадрат стана на Дедињу 1997, Каћа Лазаревић, стручњак за некретнине, каже за Курир да је цена била око 5.000 марака, што је око 2.500 евра, па Дачићевих 119 квадрата вреди мало мање од 300.000 евра.

А када је реч о легализацији, ту ствари засад иду добро. Како је Курир писао, Министарство грађевинарства је крајем 2014. послало списак од четрдесетак имена са власницима некретнина на Дедињу које су бесправно изграђене. Њихова легализација није могућа осим ако сагласност не да Републички завод за заштиту споменика културе, што је ова институција и урадила. На списку су Ивица Дачић и Зорана Михајловић, која је тада била министарка грађевинарства.

Александра Јерков, ДС
НЕКРЕТНИНЕ ДОБИЈАЛИ МИЛОШЕВИЋЕВИ ЉУДИ

На питање одакле Ивици Дачићу 300.000 евра за стан на Дедињу, Александра Јерков, чланица Председништва ДС, каже за Курир да је до некретнине дошао као и сви други који су били блиски Милошевићевом режиму.
– Постојала је и тада, као и сада, повлашћена група људи за коју и најскупља имовина није била недостижна. Сви знамо да је тај режим био поприлично криминалан, а ко се сећа деведесетих, зна како су живели људи из СПС и СРС, а како обичан свет – истиче она.

Легализује 29 квадрата
УШТЕДЕЋЕ 2,8 МИЛИОНА ДИНАРА

Ивица Дачић легализује 29 квадрата који се воде на његову жену јер се њено име и наводи у списку Министарства грађевине. Захваљујући Закону о озакоњењу, који је донела Зорана Михајловић, оба функционера ће проћи много јефтиније. До овог закона Дачић је требало да плати 2,855 милиона динара, а сада само 12.000 динара или 238 пута мање.

Ивица Дачић
НИСАМ НАШАО ПАПИР

Курир је јуче питао Дачића колико је платио стан на Дедињу, одакле му новац за тако скупу некретнину, шта је радио у то време и колико је зарађивао, али он није одговорио на ова питања. Само је кратко рекао да још није нашао папир.
– Сутра ћу видети у општини, у граду немају никакав мој захтев – рекао је он.

Медио.рс 14.06.2016