Издвајамо Регион

ДЕСЕТКОВАНА ЈУНАЧКА ЦРНОГОРСКА ВОЈСКА: Отказ добило 30 војника јер нису по НАТО стандардима! (ВИДЕО)

Иако је Црна Гора ушла у Северноатлантску алијансу мимо народне воље и референдума јер је већински црногорски народ био против срамне одлуке о чланству у НАТО, почело је прво давање намета Дахијама у виду отказа војницима Црне Горе, који нису по НАТО стандардима.

Да подсетимо да је Црногорска скупштина без присуства опозиције усвојила предлог закона о потврђивању срамног Северноатлантског уговора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Синдиката одбране и Војске Црне Горе, Ненад Чобељић, затражио је од председника државе Филипа Вујановића да парламенту на поновно одлучивање врати Закон о Војсци Црне Горе.

Чобељић у допису Вујановићу наводи да недавно усвојени Закон о Војсци Црне Горе у себи садржи низ неприхватљивих и незаконитих решења.

Председник Синдиката одбране и Војске Црне Горе (СОВЦГ) потпуковник Ненад Чобељић саопштио је да је из строја избачено 30 вој ника по уговору, те да је ВЦГ десеткована таквим „терористичким чином“.

Поручио је да је то проблем који захтева хитну седницу Савета за одбрану и безбедност и Специјалног државног тужилаштва.
Из Уније слободних синдиката Црне Горе најоштрије осуђује поступак Министарства одбране које је, без икаквог аргумента и образложења, најавило отказивање уговора о служби у Војсци ЦГ за око 30 војника.

Отпушетња 30 војника дешава се у тренутку када Војсци ЦГ недостаје 50 војника, кажу у УССЦГ и додају да је и лаику јасно да ће то за последицу имати значајно урушавање командних принципа и морала у Војсци ЦГ

У саопштењу синдиката се наводи да овај чин отказа је крајње необичан јер су ти војници добили најбоље оцене за претходно служење у војсци, због чега су од њихових претпостављених по командном нивоу предложени да им се продуже уговори о служењу у Војсци ЦГ.

Треба имати у виду да се ради о младим људима који су примљени у службу пре свега годину дана и чином приступања у службу Војске Црне Горе своју младост и животе посветили безбедности и слободи Црне Горе, свесни да дужност војника по важећем Закону о војсци не могу обављати након 45 година старости, после чега ће бити принуђени да се на тржишту рада изборе за нови радни ангажман.

Чобељић, из Синдиката одбране и Војске ЦГ тврди да је закон „деструктиван за систем командовања и употребу Војске те да није резултат социјалног дијалога“.

Наглашава да је у одређеним сегментима супротан Уставу Црне Горе, те да садржи елементе дискриминације.

– Молимо вас да хитно размотрите овај захтев и у интересу његовог унапређења и елиминисања недостатака, незаконитости и штеттности вратите исти на поновну расправу и разматрање у Скупштини Црне Горе – наводе се у допису Чобељића.

Отпуштање војника по уговору захтева хитну седницу Савета за одбрану и безбедност и Специјалног државног тужилаштва

Из Уније слободних синдиката Црне Горе истичу да Министарство одбране Црне Горе мора да се запита какву поруку шаљу свим другим војницима на професионалном ангажману у Војсци ЦГ, када се њихових 30 колега и поред најбољих оцена и препорука командног кадра отпуштају из војне службе.

И то баш у тренутку када, по формацији, Војсци ЦГ недостаје 50 војника, кажу у УССЦГ и додају да је и лаику јасно да ће, уколико прође, овакав однос према војницима за последицу имати значајно урушавање командних принципа и морала у Војсци ЦГ.

Имајући наведено у виду, УССЦГ даје пуну подршку Синдикату одбране и Војске Црне Горе у њиховом апелу према Савету за одбрану и безбедност Црне Горе и Државном тужиоцу да хитно преиспитају одлуку Министарства одбране и заштите војнике од селективног и незаконитог отпуштања из службе у Војсци ЦГ.

Након сто дана анексије Црне Горе од стране НАТО, прве последице трпе управо НАТО војници у униформама црногорске војске.

Са каквин наоружањем располаже јуначка војска Црне Горе погледајте у следећем видео запису!

Имајући наведено у виду, УССЦГ даје пуну подршку Синдикату одбране и Војске Црне Горе у њиховом апелу према Савету за одбрану и безбедност Црне Горе и Државном тужиоцу да хитно преиспитају одлуку Министарства одбране и заштите војнике од селективног и незаконитог отпуштања из службе у Војсци ЦГ.

Након сто дана анексије Црне Горе од стране НАТО, прве последице трпе управо НАТО војници у униформама црногорске војске.

Са каквим наоружањем располаже јуначка војска Црне Горе погледајте у следећем видео запису!

 

Извор: IN4S