Издвајамо Србија

ЏИХАДИСТИ УПУТИЛИ ЈЕЗИВЕ ПРЕТЊЕ СРБИЈИ: Поклаћемо Србе, њихова прљава крв ће тећи улицама Балкана!

Тако нам Алаха, нисмо заборавили Србе кафире. Ми с вама имамо јако дуг нерашчишћен рачун, који ћете платити крвљу, једна је од најновијих претњи екстремиста Исламске државе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србији и целом Балкану поново су запретили екстремисти који се представљају као борци Исламске државе (ИС). У претећем тексту под називом „Балкан: Kрв за непријатеље, мед за пријатеље“ исламисти су позвали истомишљенике у БиХ, Србији, Хрватској да закољу званичнике верских заједница, полицајце, војнике, посланике, судије или баце бомбу на њих…
– Тако нам Алаха, нисмо заборавили Србе кафире. Ми с вама имамо јако дуг нерашчишћен рачун, који ћете платити крвљу – једна је од претњи ИС у последњем броју њиховог гласила Румиyах (Румија или Рим).

Пропагандисти ИС позивају становнике балканских држава да убијају шејхове тавагита, то јест све оно што се обожава мимо Алаха, и тако се угледају на „браћу са Истока и Запада“.
– Нападајте „исламске“ организације и канцеларије. Нападајте их на Алаховом путу… Нападните их, убијајте их с пригушивачима, то је уистину дивно дело – наводи се у поруци.

На мети ових терориста су и „полицијски и војни пси, као и судије, адвокати, парламентарци“…
– Ништа вас не спречава да их убијате с пригушивачима и да њихова тела раскомадате експлозивним направама, и да нападате њихове куће, да их убијате пред њиховом децом и њиховим женама… Пролијте њихову прљаву крв, нека тече улицама Балкана – пише у тексту.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић упозорава да је реч о озбиљној и опасној претњи по безбедност Балкана.
– Овакве поруке подстичу исламисте да нешто ураде, практично их наговарају на насиље. Балкан има огромну терористичку исламистичку мрежу, која је грађена 30 година. БиХ је центар и ова мрежа је срасла с политичким системом у Сарајеву. Да су опасни, говори и податак да постоје 64 вехабијска насеља која су религијски организована, а више од 100.000 људи овим екстремистима пружа разне врсте помоћи – објашњава Галијашевић за Kурир.

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић сматра да треба бити на опрезу, јер ће опасност од напада на овим просторима, као и у читавој Европи, пропорционално расти са слабљењем позиција Исламске државе на простору Сирије и Ирака.
– Уколико погледамо извештаје водећих обавештајних и безбедносних структура, простор БиХ, посебно Зеница и Сарајево, јужни део Kосова и предео око Kачаника недвосмислено су означени као европски „инкубатор“ бораца ИС. Иако Србија џихадистима није значајна колико Белгија, Француска или Немачка, то не умањује опасност да се нађемо на њиховој мети у будућности, а у прилог томе говоре и најновије претње – упозорава Радуловић.

ЧИЊЕНИЦЕ

Најмање 1.000 припадника ИС са Балкана је учествовало или и даље учествује у борбама у Сирији и Ираку

3.000 радикализованих верника и чланова непризнатих параџемата настањује Балкан

316 људи с Kосова је у последњих пет година отишло да ратује за Исламску државу

3 милијарде евра вреди имовина у поседу Исламске државе, која контролише поља нафте и гаса у Ираку и Сирији

Екстремисти су на Балкану успоставили тзв. зелену трансверзалу, коју чине три пункта: БиХ, Kосово и Санџак

Процењује се да се у БиХ и на Kосово вратило најмање неколико стотина ратника, а у Европу 1.700 од када су почели да трпе пораз на Блиском истоку

Предраг Петровић
ПОТЕЗ ОЧАЈНИKА, АЛИ ОПРЕЗНО

Предраг Петровић из Београдског центра за безбедносну политику подсећа да су овакве претње постале уобичајене откако Исламска држава губи битке у Сирији и Ираку.
– Припадници радикалног ислама показују очај и малтене им је криво што на овим просторима није било терористичких напада као у другим деловима Европе. Није немогуће да се и овде догоди Париз или Лондон, али пре ми ово личи на потез очајника и покушај да се изазове бес, а пажња усмери на институције – оцењује Петровић за наш лист.

 

Извор: Kurir / Ivana Kljajić