loading...
Издвајамо Србија

ДОДИК ОБЈАСНИО: СФРЈ је била лоша за Србе, Република Српска је симбол слободе

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Срби не би били убијани по Kозари, Јасеновцу и другим логорима у БиХ и Хрватској да је Српска постојала за време Другог светског рата.

Додик је на обележавању 75 година од Битке на Kозари истакао да је Kозара синоним антифашистичке борбе, те да су немачки окупатори и усташе хтели да побију, протерају и покрсте Србе, што је виђено на многим подручјима.

Он је нагласио да комунистички режим није сматрао за сходно да адекватно обележи мјеста српског страдања, као и да је Сарајево у бившој Југославији запоставило козарачки крај познат по партизанској борби.

Додик је напоменуо да се јуче у Јадовну уверио у страдање 37.000 Срба 1941. године на том подручју, што комунистички режим није адекватно обележио, те је најавио да ће тражити да Хрватска омогући слободно обележавање страдања.

„За Југославију смо веровали да је и српска држава, али је она била и велика заблуда нашег народа који се борио за своју и слободу свих других народа. Други народи су напустили Југославију, а Србе прогласили лошим момцима“, рекао је Додик у обраћању окупљенима.

Он је указао на важност да се Срби окупљају и говоре да су убијани и протеривани, али да сад не смију дозволити да им буде одузета слобода.

„Наш дух није нестао, нисмо одустали од слободе, а Република Српска је једини оквир да слободно живимо. Борба за Републику Српску је борба за слободу. Данас Срби имају двије државе, Србију и Републику Српску. Не желимо да угрожавамо слободе других и желимо да ове две српске државе крену ка будућности, да се не окрећу према прошлости“, истакао је Додик.

Према његовим речима, Република Српска има намеру да живи у деценијама које долазе.

„Можда није савршена али нема боље од ње. Иако су је оспоравали, отимали надлежности, затварали приступ финансијама, Република Српска има границе, институције и не одустаје од слободе коју има“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић прети ратом. „Kо је Бакир да прети ратом? Зар мисли да ће Оружане снаге БиХ напасти Републику Српску? Тамо су Срби, зар ће они напасти!? То је празна прича“, истакао је Додик.

Он је поручио да ће онај који поштује Републику Српску бити поштован, а да ће онај који жели да је окаља и он бити окаљан. „Нека други живе како хоће, али тражимо да се поштује Република Српска“, додао је Додик.

 

Извор: Срна

loading...